Életmód

Van egy ország, ahol fát ültetnek a koronavírus miatt munkanélkülivé vált emberek

Pakisztán ambiciózus erdősítési projektje nagy löketet kapott az elmúlt hetekben, köszönhetően a koronavírusnak, írja a Treehugger.

2018-ban az ország vállalta, hogy a klímaváltozás lelassítását megcélozva tízmilliárd fát ültetnek. A terv ugyan a megvalósítás szakaszában van, az elmúlt két évben nem sokat haladtak előre, most viszont rengeteg ember kapcsolódott be a munkába.

Mivel ahogy a világon szinte mindenütt, úgy Pakisztánban is sokan váltak hirtelen munkanélkülivé a koronavírus miatt, a kormány úgy döntött, hogy faültetőként alkalmazza őket.

Az úgynevezett dzsungelmunkások naponta 500 rúpiát, átszámítva körülbelül 1000 forintot kapnak, ami nagyjából a fele annak, amit egy építésen dolgozó munkás keres. Ez nem sok pénz, de a pakisztániaknak ez jelenti a különbséget a túlélés és az éhhalál között.

A járvány kezdetén Pakisztánban egyébként felfüggesztették a faültetési projektet a távolságtartásra hivatkozva, de április végén a miniszterelnök engedélyt adott a program folytatására, amivel 63 600 munkahelyet hoztak létre.

Ezzel megtriplázódott a projektben résztvevők száma, a faültetési szezont pedig kitolták június végéig, hogy addig is legyen munkája az embereknek. Mindenkinek maszkot kell viselni a természetben is, és egymástól kötelező a két méteres távolságtartás.

A bajba jutott embereknek ez nem csak azért jelent segítséget, mert ételt tudnak rakni az asztalra a nehéz időkben, hanem azért is, mert szabad levegőn lehetnek távol a szennyezett városi környezettől. Ez egy remek ötlet, amit talán más kormányok is lemásolhatnának.

20 ország 7700 kilométeren építi a Nagy Zöld Falat
Ez lesz a világ legnagyobb ember alkotta „építménye”.

Kiemelt kép: Getty Images

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik