Kertünk-Portánk

Elkezdődött a madarak költési időszaka, ne bolygassuk a fákat és bokrokat

A fák és bokrok gyérítését az őszi-téli időszakra ütemezzük.

A szaporodási és vegetációs időszakban végzett fa- és bokroskivágások súlyos természetvédelmi kockázatot jelentenek, valamint az állatvédelmi és az erdőtörvényt is sértik – hívja fel a figyelmet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) közleményében.

Kikelt az első fióka a bekamerázott gemenci gólyafészekben
Hamarosan várható a következő madárka előbújása is.

Mint írják, a fa- és bokros kivágások védett állatfajok, köztük gerincesek tömeges sérülését okozzák. Az MME ezért arra kéri a lakosságot, hogy amennyiben nagyobb területen észlelnek fa- és bokros kivágásokat, értesítsék a hatóságokat. Készítsenek fotót, valamint küldjenek tájékoztató emailt a helyszín, az időpont és a cselekmény leírásával a megyei kormányhivatal környezetvédelmi és természetvédelmi főosztályának vagy a hivatal központi címére.

A bokros, fás élőhelyekhez kötődő énekesmadarak költési szezonja már márciusban megkezdődött a fészeképítéssel. A tojások kiköltése és a fiókanevelés április második felétől június elejéig tart.

Fotó: Pixabay

Ezt követően számos fajnak másodköltése is van június-júliusban

A tavasz és a kora nyár más állatcsoportok és a növények számára is fontos szaporodási, virágzási időszak. Éppen ezért az ilyenkor végzett, különösen a nagy kiterjedésű bokor- és fakivágások minden esetben és biztosra vehetően védett és fokozottan védett állat- és növényfajok tömeges elhullását, sérülését okozzák. Ez pedig ellentétes a természetvédelmi, az állatvédelmi és az erdőtörvényben foglaltakkal is – hangsúlyozzák a közleményben.

A fás szárú növényzet, a fák és bokrok kivágása természetesen sok esetben és számos okból indokolt lehet a bel- és külterületeken egyaránt. Az a fontos, hogy ezt a tevékenységet, különösen tömeges nagyságrendben az őszi-téli időszakra ütemezzük.

Címlapfotó: Pixabay

2011-ben eltűnt Magyarországról, most egy hét alatt kettőt is találtak a ritka madárból
2011 óta ez mindössze a harmadik illetve negyedik előfordulása.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik