Mozaik

Kikelt az első fióka a bekamerázott gemenci gólyafészekben

Hamarosan várható a következő madárka előbújása is.

A madárbarátok különös figyelemmel követik a magyarországi bekamerázott gólyafészkeket, ahol a tavaszi érkezéstől a fiókák felnevelésén át a nyár végi vonulásig kukkanthatnak be az állatok életébe.

2013 óta a Gemenc Zrt. finanszírozásával a Duna-Dráva Nemzeti Park, valamint a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület együttműködésével létrejött projektnek köszönhetően madárbarátok sokasága követheti élőben a gemeci Keselyűsben bekamerázott gólyafészek életét, ahol 2018-ig Tóbiás és Sára, a fekete gólya pár mindennapjaiba pillanthattak be – tavaszi érkezésüktől nyár végi vonulásukig – az érdeklődők.

A népszerű páros 2019-ben nem tért vissza, helyükre két jelöleltlen madár érkezett, és így történt ez idén is. Március végén három tojás került a fészekbe, a madarak pedig megkezdték a költést.

A gólyabarátok nagy örömére április 29-én délelőtt 10 óra tájékán kikelt az első fióka a bekamerázott fészekben, az élőképet nézve pedig aligha tévedünk, hogy akár már ma délután kibújik a második fióka is.

Fotó: Gemenci webkamera

A bekamerázott fészek ÉLŐBEN IDE KATTINTVA nézhető.

Kiemelt képünk illusztráció – Fotó: Facebook/Börzsönyi Természetvédők

Kevesen vannak és rejtőzködve élnek a fekete gólyák hazánkban
A gemenci populáció a világ legnagyobb népsűrűségű fekete gólya állománya.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik