Mozaik

Megérkezett az első fekete gólya a bekamerázott gemenci fészekbe

De vajon marad-e ott?

2013 óta a Gemenc Zrt. finanszírozásával a Duna-Dráva Nemzeti Park, valamint a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület együttműködésével létrejött projektnek köszönhetően madárbarátok sokasága követheti élőben a gemeci Keselyűsben bekamerázott gólyafészek életét, ahol 2018-ig Tóbiás és Sára, a fekete gólya pár mindennapjaiba pillanthattak be – tavaszi érkezésüktől nyár végi vonulásukig – az érdeklődők.

Kevesen vannak és rejtőzködve élnek a fekete gólyák hazánkban
A gemenci populáció a világ legnagyobb népsűrűségű fekete gólya állománya.

2019-ben két jelöletlen fekete gólya foglalta el a fészket, ők az Éliás és – szintén – Sára nevet kapták. Négy fióka kelt ki a fészekben, de a szokatlanul hideg tavaszi időjárásban mindegyik elpusztult, sőt a vihar a kamerát is tönkretette, így a közvetítés június 20-án leállt.

Azóta a hibát kijavították és néhány napja újra megkezdődött az élő közvetítés. Sokáig nem kellett várni az első hazatérő fekete gólyára: március 3-án reggel fél 7 után a kamera – mely élőben IDE KATTINTVA nézhető – felvétele rögzítette a madarat a fészekben.

6:33-kor egy jelöletlen fekete gólya érkezett a fészekbe. Nem sokkal később egy kicsit rendezgetni kezdte azt. Hamarosan kiderül, hogy marad-e

– olvasható a Magyar gólya webkamerák Facebook csoport bejegyzyésében.

Kiemelt képünk illusztráció – Fotó: Pixabay

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik