Életmód

Előbújtak az első vargányák, kezdődik a szezon

Baranyában, Somogyban és Zalában egyre több gombabarát számol be sikerélményéről.

2019-ben május közepén szinte pontosan ilyenkor írtunk arról, hogy előbújtak az első vargányák Nógrádban, ami a gombaszezon kezdetét jelentette.

Előbújtak az első vargányák Nógrádban
Úgy tűnik, hamarosan megkezdődik a szezon.

Az időjárás természetesen nagyban befolyásolja a magyar erdők királyának megjelenését, és mivel az elmúlt időszakban kevés eső volt, valamint a meleg is hiányzott az északi országrészben, a nógrádi gombázóknak egyelőre várniuk kell a sikerélményekre. Ugyanakkor az utóbbi napokban hullott csapadék és a melegedő nappalok egyre közelebb hozzák a vargányákat az erdei séták közben.

A déli országrészben viszont már megjelent az igazi, azaz a vargánya. A Facebookon a Csodálatos gombabirodalom, az Erdei gomba és a Magyar gomba barátok csoportokban napok óta találkozhatunk posztokkal, ahol fotók kíséretében osztják meg a gombabarátok az idei első, vargányákkal történt “találkozások” örömét.

Hatalmas vargányát találtak a Mecsekben
Ebből egy 4 tagú család is megebédelhet.

Zalában, Baranyában és Dél-Somogyban esett annyi eső és volt olyan kellemes hőmérséklet és páratartalom az elmúlt hetekben, hogy előbújhattak az erdőkben az idei első vargányák.

Azokon a tájakon, ahol a szárazság miatt még váratott magára a szezon kezdete, az időjárás kedvező alakulása okán alighanem napokon belül büszkén jelentik majd a gombabarátok a vargányákkal kapcsolatos kalandjaikat.

Kiemelt kép: Pixabay

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik