Otthon készült

Pikáns és savanyú vargányaleves, ahogy a Göcsejben szeretik

Nagyon laktató ebéd, érdemes kipróbálni.

Elég hozzá valami finom házi pogácsát sütni (például zsivány módra), és már kész is egy kiadós és különleges, sokízű vidéki egytálétel. Sokszor elsütöm, helyesebben megfőzöm ezt a pikáns és laktató tejfölös levest, ha tudom, hogy olyan vendég érkezik hozzám, akik nem Zalából való, és hírét sem ismeri a göcseji vargányalevesnek. Az ország más vidékein ugyanis nem igazán ismerik ezt a savanykás ízvilágú, szárított gombából készült levest.

Ráadásul, ha valaki glutén- vagy laktózérzékeny, növényi tejföllel és rizslissztel is könnyedén elkészíthető, karakter jó íze pedig ugyanolyan marad. Diétásabb verzióban a galuska is kihagyható belőle.

Ami viszont elengedhetetlenül kell hozzá, az a jó minőségű szárított vargánya – egy kisebb maroknyi. Nekem szerencsém van, és ha jó a gombatermés, a családban helyben elkészítik, de boltokban is kapható.

Hozzávalók – 6 adagra

A leveshez:

  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 fej fokhagyma
  • 3-4 db burgonya
  • csipetnyi bors
  • 1 maroknyi szárított vargánya
  • só – ízlés szerint
  • 1 babérlevél

    Fotó: Pais-H. Szilvia

Végül ízlés szerint pár csepp ecet / vagy citromlé

A habaráshoz:

  • 2 evőkanál tejföl
  • 1 evőkanál búzaliszt / rizsliszt

A galuskához:

  • 1 db tojás (közepes, “M”-es méretű)
  • 2 evőkanál búzaliszt / rizsliszt + egy teáskanál gluténmentes rozsliszt-keményítő
  • ízlés szerint só

A szárított vargányát csapvíz alatt, szűrőben átmosom, főzés előtt pedig egy órával beáztatom.

A vöröshagymát apróra felkockázom, olajon megpirítom. A meghámozott burgonyát kockákra vágom, hozzáadom a piruló hagymához. Hozzáteszem a beáztatott vargányát. Felöntöm az egészet annyi vízzel, hogy ellepje. Ízesítem babérlevéllel, frissen őrölt borssal és kóstolás után pedig sóval, majd apróra beleaprítom a fokhagymával.

Mikor 2/3 részig megfőtt a burgonya, elkészítem a habarást.  Míg összeforr a habarással, megcsinálom a galuskát. Felütöm hozzá a tojást egy tányérba, annyi lisztet teszek bele, hogy sűrű tésztát kapjak. Sóval ízesítem. Kiskanállal, már habarás után, beleszaggatom a levesbe.

Fotó: Pais-H. Szilvia

Végül pár csepp ecettel vagy citromlével ízesíthetem pikánsra. Ha még “dobni” szeretnénk rajta, a legvégén egy leheletnyi tökmagolajat is cseppentek a tetejére.

Címlapfotó: Pais-H. Szilvia

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a Sokszínű vidék Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.