Életmód

Tömeges a halpusztulás a Hortobágyon, horgászati tilalmat rendeltek el

Óránként mérik a folyó oxigén tartalmát.

Oxigénhiány miatt tapasztaltak tömeges halpusztulást a Hortobágy folyón Hortobágynál. Az önkormányzat gyorsan lépett: levegőztetőket telepítettek a partra. Ezek nem csak az élővíz kényes ökológiai egyensúlyát tartják fent, de a hortobágyi vízi- és horgászturizmus megőrzését is segítik, írja a Dehir.

Konyhás István, a Terepszemle Stúdió természetvédelmi egyesület munkatársa elpusztult halakat gyűjt össze motorcsónakból a Hortobágy folyón, Hortobágy közelében. A nagy hőség és a kevés vízhozam miatt kialakult oxigénhiányos állapot miatt a folyóból naponta több láda elpusztult halat kell összegyűjteni. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Már óránként mérik a Hortobágy folyó oxigén tartalmát, mert már nem kritikusan alacsony a gáz mennyisége a vízben. A kormányhivatal szerint belvíz bevezetés miatt alakult az oxigénhiányos állapot, ezért horgásztilalmat rendeltek el.

A múlt hét végén tapasztalták először, hogy a halak megfulladtak az oxigénhiányos vízben, több mint 200 kiló tetemet szedtek ki a folyóból.

Az Isotoptech Zrt. munkatársai vízparaméter-vizsgálatokat végeznek csónakból a Hortobágy folyón, Hortobágy község közelében. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Volt egy nagy átöblítése a folyónak, de sajnos annyira pang a víz minden más csatornában is, hogy igazából komoly mennyiségű friss vizet nem tud sem a vízügy, sem a nemzeti park adni

– mondta a portálnak Konyhás István, a TerepSzemle Stúdió titkára.

Hortobágy településhez a folyó 10 kilométeres szakasza tartozik. Itt egyelőre három levegőztető működik, de ha kell, újabbakat is munkába állítanak.

A Terepszemle Stúdió természetvédelmi egyesület munkatársa szivattyút üzemel be a Hortobágy folyónál, Hortobágy község közelében. A kiszivattyúzott vizet visszajuttatják a folyóba, így próbálják meg frissíteni azt. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Mivel a szivattyúk éjjel-nappal mennek, a működtetésükhöz szükséges pénz előteremtésére jótékonysági sütivásárt tartanak pénteken a faluban.

Kiemelt kép: MTI/Czeglédi Zsolt

Féltve őrzik az őshonos merinókat a Hortobágyon
Az új juhok részben azért érkeztek a pusztára, hogy a látogatók ezzel a fajtával is megismerkedhessenek, másik feladat pedig a génmegőrzés.
Olvasói sztorik