Életmód

Tüneményes porta lett az egykori istállóból a világ közepén

A Zengő lábánál, a kishosszúréti tanyán valósult meg a fiatal házaspár nagy álma.

A Zengő hegy lábánál, a Pécsváradhoz tartozó 30 hektáros kishosszúréti tanyán tüneményes bárányok legelésznek évek óta a természet lágy ölén. A két különleges fajta, a wallisi feketeorrú és babydoll southdown, melyek a fiatal házaspár, Kakas Dorottya és Hoyck Balázs birtokán  adnak sok munkát és megannyi élményt a gazdáknak.

Wallisi feketeorrú juhok
Babydoll southdown juhok

A tanya – mely Dorottyának és Balázsnak a világ közepét jelenti – a napokban új attrakcióval bővült. Megvalósult a házaspár dédelgetett álma, elkészült a maga nemében egyedinek számító vendégház, mely egy valamikori szövőmalomhoz tartozó gazdaság istállója és takarmánytárolója volt.

A ház 120 éve épülhetett, bár pontos építési évét nem ismerjük. Azt viszont tudjuk, hogy régi idők gazdálkodói az állatok lakhelyét és a takarmánytárolót mindig hatalmas körültekintéssel építették, hiszen abban tárolták a megélhetésükhöz szükséges javakat. A vendégházzá alakított épület is ilyen célokat szolgált. A mostani fedett terasz helyén állt a lakóház, egészen elnyúlva a parkoló széléig. Itt egy betonvályúban kanyarodott le a víz a házzal szemben álló malomépülethez

– ismertette a történeti előzményeket Kakas Dorottya.

Ilyen volt

A házaspár szemtanúja volt, ahogyan ezt a tökéletes épületet az előző tulaj hogyan tette szinte a földdel egyenlővé. A birtokon lévő minden épületet elhanyagoltak, azok állapota az évek múltával egyre csak romlott. A tetőt is lebontották, minden mozdíthatót kiszedtek, szemétlerakóvá vált a környéke. A lankás domboldalon a terméskövek ugyanakkor még jelzik a régi épület egyes részeit, így a pinceledobót.

Miután sikerült megvásárolnunk, évekig csak barátkoztunk a gondolattal, mit is lehetne itt csinálni, miként hasznosíthatnánk. A régi istállóépület lakói hosszú időn át a kosaink voltak. Miután visszaállítottuk a tetőt, onnan egy kis szénaledobó nyílást terveztük. Ugyanakkor folyamatosan érlelődött bennünk a gondolat, hogy az épület többet érdemel annál, minthogy csak az állatainké legyen

– emlékezett a ház asszonya.

Ilyen lett

Dorottya és Balázs végül vendégház építése mellett döntöttek, és kilenc terv után megálmodták az épület belső terének legideálisabb elosztását. A felújítása során arra törekedtek, hogy a 120 éves épületet ne „bántsák” olyan modern anyagokkal, mint a műanyag szigetelés, vagy például a falakat ne gletteljék, simítsák.

Népi elemeket is terveztünk, visszahozva azokat a modern kor kívánalmai közé. A padló és a fürdők travertin mészkővel vannak burkolva. A fa bútorok különleges eljárási technológiával készültek, olyan hatást keltve, mintha több száz éves paraszt bútorok lennének. A két nappaliba férjem álmodta meg és készítette el a két ragyogó rusztikus csillárt. A villanykapcsolóinkkal, mosdókagylóinkkal és a rusztikus sütőinkkel is a régmúlt időket idézzük fel, a függönyök pedig zengővárkonyi szőttesből készültek

– említette Dorottya.

A csend hangjai a portán

A legkorszerűbb berendezésekkel felszerelt közös helyiségek mellett két különálló család pihenhet a pazar épületben. Mindkét lakrészhez külön terasz tartozik, az egyik pergolás, a másik fedett. A teraszokról gyönyörű kilátás nyílik Pécsváradra, a Zengőre és a birtokra.

A vendégház szerves részét képezi működő gazdaságunknak. Bár távolabb, de a családunk is életvitelszerűen itt él. Törzstenyészetünk 50 anyajuh és szaporulatából áll, de egy ló és szabadtartású sertések is megtalálhatók itt. A birtok legelői és kaszálói is a farmhoz tartoznak, így vendégeink alkalmasint részesei lehetnek a szénakészítés műveleteinek, a bárányok születésének, esetleg a birkanyírásnak, vagy nyáron az éppen érő fákról szedhetik a friss gyümölcsöt. Amolyan vendégcsalogatóként mondom, hogy saját készítésű aszalványaink, házi lekvárjaink, szörpjeink, gyümölcsleveink, minőségi házi pálinkáink is teljesebbé tehetik a tökéletes pihenést

– összegzett Kakas Dorottya.

Romantika és nyugalom a világ közepén

Ami ugyancsak invitáló, az a birtokhoz tartozó 3 hektáros, völgyzárógátas halastó. A tó 2014 óta háborítatlan, ami annyit jelent, hogy azóta nem volt lehalászva, így az ökoszisztéma is zavartalan benne. Kizárólag vendégek használhatják, és a szerencsés horgászok pontyot, kárászt, keszeget, amurt, süllőt, harcsát, csukát és busát is foghatnak, de a zsákmányt kérik visszaengedni. No, persze – mint megtudtuk – néhány darab előzetes egyeztetés után a vendégházban elkészíthető és elfogyasztható.

Ha még több információra vágyunk, a vendégház Facebook oldalán, vagy weboldalukra kattintva minden fontos tudnivalót megismerhetünk, és további fotókat is találunk.

Fotók: Kishosszúrét Vendégház

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik