Életmód

Bölcsészként végzett, pályát módosított, ma már egy lenyűgöző galériát működtet

A gödöllői galéria megálmodója nem csupán egy boltot, hanem egy alkotói közösségi teret teremtett. Ahol jó lenni. Ahol apró csodák várnak minden betérőre.

Léteznek olyan helyek, kincses  kuckók, amik első látásra elbűvölnek. Ilyen varázslatokkal teljes hely a gödöllői Vörös Eszter Anna kiállítóterme is, ami első látásra szerelem minden alkotó, alkotni  vágyó számára. Az elmúlt 6 év meghatározó volt Eszter életében, melyek bővelkedtek inspirációkban, ötletekben és élményekben. Erről beszélgettünk.

Talán kezdjük azzal, hogyan lesz egy nyelvészből alkotó?

Először is vallom, hogy valahol legbelül mindenki alkotó, csak van, aki ki tudja dolgozni magából ezt az alapvetést, és van, aki a napi rutin miatt átsiklik felette. Az alapvégzettségem tolmács, fordító, de valahogyan én ráéreztem, hogy más irányt kell követnem. Valami olyat, amiben valóban ki tudok teljesedni.

Nekem 2014-ben egy álom jelentette a „startot”. Egy akkori álomkép adta meg az indíttatást, a szürreális stílust,  ami a mai napig fő vonulata a munkáimnak.  Hobbiként kezdtem festeni és az álmomban megjelenő „sötét”, nyújtott formákat jelenítettem meg papíron, vásznon. Egy idő után egyre nagyobb magabiztossággal alkottam, annak minden örömével és szabadságával együtt. Mintha találtam volna egy forrást, amihez sikerült kapcsolódni és amiben egyfajta tisztaságot, letisztultságot találtam.

A letisztulság bizonyítéka, hogy az alkotás mellett  elkezdted szervezni az egyéni és a csoportos kiállításokat és körvonalazódott a galéria gondolata is.

Igen, miután egyre nagyobb érdeklődés mutatkozott a képeim iránt, így szükséges volt egy bázisra, ahol kulturált körülmények között fogadhatom a vendégeimet illetve az érdeklődőket. Az alkotásaim között ma már a falapra festett képektől az ékszerekig széles a kínálat, de a fejlődés fontos része volt egy fantasztikus kapcsolati háló kialakítása, pontosabban hozzám hasonló lelkesedéssel és szeretettel alkotók megismerése és a velük való együttműködés kialakítása.

Mindezek eredménye lett a galéria, egy alkotói műhely, közösségi tér, ahol mindenki megmutathatja alkotásait, ahol inspiráljuk egymást, vagy ahol éppen csak teázunk és beszélgetünk.

2018 nyarán Gödöllő szívében, a Művészetek Házától nem messze megszületett a galéria, ami sokkal több, mint egy kiállítóterem.

A visszajelzések és a megkeresések alapján talán nem szerénytelenség azt mondanom, hogy az a filozófia, ami a galéria megalakításakor üzenetként is megfogalmaztam, jó fogadtatásra talált. Az “Everything You Can Imagine Is Real”, azaz “Minden, amit elképzelsz, valóságos” mottót választottam, amely egy Picasso-tól származó szállóige. Úgy gondolom, hogy  jól szemlélteti a gondolatok teremtő erejét, amelyre a saját életutamból is tudnék hozni példákat; ebből származik az EYCIIR mozaikszó.

És valóban, a EYCIIR Varázsbolt és Galéria több, mint egy üzlet vagy egy kiállítóterem. Inkább egy közösségi tér, ahová az év bármely szakában jó betérni alkotóknak és vásárlóknak egyaránt.

Remélem, hogy így gondolják azok is, akik jártak már nálunk. Szeretném, ha ez a galéria egy állandó bázisa lehetne  a képeimmel díszített apróságoknak, medáloknak, gyűrűknek, mágneseknek, minilenyomatoknak, kulcstartóknak.  Fantasztikusan jó érzés tudni, hogy egy-egy nálunk vásárolt darab egyedi varázst visz az otthonok-szegleteibe.

Mindemellett igazán nagy öröm számomra, hogy műhelyünk ma már kiállítótér is, ahol  vendégkiállítók mini-kiállításait is fogadom. Régi vágyam, hogy teret adhassunk olyan alkotóknak, akiknek eddig nem, vagy kevésbé volt lehetőségük kiállítani, akik a galériák világában zárt ajtókba ütköztek. Gödöllőn nincs túl sok kiállítóhely, s ami van, oda sem túl egyszerű bejutni, vagy nagy a várólista, ezért véleményem szerint nagy igény van hasonló helyekre.

A város sokszínű  kulturális élete jó táptalaj, szeretnék ebbe a kulturális vérkeringésbe bekapcsolódni, és szeretném, ha ez a kis varázsbolt a városon kívülről is idevonzaná a látogatókat.  Boldogsággal tölt el, hogy erre már most is van példa, és remélem, hogy a jövőben még inkább büszkék lehetünk a helyi alkotóinkra.

Vörös Eszter Anna  egyedi alkotásait és kiállításokkal kapcsolatos információit a facebook oldalán, a EYCIIR Varázsbolt és Galéria néven találjátok, illetve instagramon is  követhetitek fantasztikus munkáit.

Egy genetikus, aki mindent újrahasznosít, és csodás faliszőnyegeket készít
Bámulatos 3D-s faliszőnyegeket alkot, melyeknek minden darabját a természet és az utazás inspirálta.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik