Életmód

Egyre „fiatalabbak” az idős emberek

Az ötven az új harminc. Vagy talán a hatvan. Esetleg a hetven.

Finn kutatók szerint jelentősen javult az idős emberek fizikai állapota és kognitív képessége a három évtizeddel ezelőtt azonos korban lévőkéhez képest, írja a Trehugger.

A tanulmányban az 1990-es években élt és a ma élő 75-80 éves emberek fizikai állapotát és kognitív képességét vetették össze. A kutatásban résztvevő személyek közül ötszázan 1910 és 1914 között születtek, őket évtizedekkel ezelőtt vizsgálták, a mostani felméréshez pedig 726 olyan önkéntest kértek fel, akik 1938 és 1943 között láttak napvilágot.

A szakemberek a két csoportot összehasonlítva arra jutottak, hogy a mai 75-80 éves korosztály izomzata, járási sebessége, reakcióideje, beszédkészsége, érvelése és memóriája jelentősen jobb, mint a három évtizeddel korábban születetteknek hasonló korukban.

Matti Munukka a lapnak arról beszélt, az eredménynek több lehetséges magyarázata is van. Ezek közé tartozik, hogy napjaink idősei életükben jóval több fizikai aktivitást végeztek és hosszabb időt töltöttek el oktatási intézményekben, ami a kognitív képességre van jó hatással. A másik oldalon a több feladatnak és az emberek általános testnövekedésének köszönhetően javult a járási sebesség és marad erősebb az izomzat.

Az 1990-es években vizsgált csoport abban a korszakban nőtt fel, amikor Finnországban nagyon nagy szerepe volt a mezőgazdaságnak. A gyerekek nagyon hamar elkezdtek dolgozni és háborúkat kellett átélniük. A második csoport viszont már sokkal pozitívabb körülmények között élhette át a gyermekkorát.

Ennek köszönhetően magasabb az iskolai végzettségük, javult az egészségügyi rendszer, a családok beköltöztek vidékről a városba, jobbá váltak a higiéniai körülmények, bonyolultabb és ösztönzőbb munkát vállalhattak, kikapcsolóbb szabadidős tevékenységeket végezhettek, és megnőtt a társadalmi szerepvállalásuk is

– magyarázta Munukka.

A kutatás eredményei arra is rávilágítottak, azáltal, hogy az emberek tovább élnek, jobban boldogulnak a hétköznapi életben is. Ezáltal a ténylegesen idős kor jóval később kezdődik ma már.

A tanulmányunk egyedülálló, mert nagyon kevés olyan kutatás van a világon, amely különböző korok embereinek teljesítményét hasonlítja össze. Egyre több év adódik hozzá a középkorú emberek életéhez, és egyre később kezdődik az élet utolsó szakasza. Az elidősödő populációban két változás zajlik jelenleg egyszerre: az egészséges évek száma folyamatosan nő, de ezzel egyidejűleg folyamatosan emelkedik az ellátásra szoruló idősek száma is

– írták a közleményben.

A tudósok úgy vélik, régimódi, ahogy napjainkban értelmezzük az időskort. Az eredmények viszont segíthetnek felismerni az idősek rejtett erőforrásait és ösztönözhetik őket arra, továbbra is aktívan részt vegyenek különböző tevékenységekben.

76 évesen kezdett festeni és világhírű lett Moses nagymama
Súlyos reumával kezelték, mégsem adta fel.

Kiemelt kép: Getty Images

Olvasói sztorik