Életmód

Egy fantasztikus idősotthon, ahol végigtáncolják a járványt

Sokat nem tudunk hozzáfűzni. Őszinte elismerésünk és minden tiszteletünk az ott dolgozóké.

A Georgia Medical Center LaGrange-i Florence idősek otthonában péntekenként a hajkefék mikrofonná, a folyosók pedig színpaddá alakulnak. A bennlakók és az alkalmazottak egyaránt nagy lelkesedéssel várják „pénteki-YAY” -t – írja fox5atlanta.

Amikor tavasszal berobbant a koronavírus, nálunk is óvintézkedéseket kellett bevezetnünk, aminek része lett a látogatási tilalom is. Sajnos a megszokottól eltérő életmód, a bezártság, a családtagok hiánya érthető módon mentális romlást idézett elő lakóinknál

– mondta Eliza Lopez, a létesítmény ápolásért felelős igazgatója. Mint említette:

 Úgy gondoltuk, hogy megpróbálunk egy kis mosolyt varázsolni a szomorú arcokra. Ekkor jött az ötlet, hogy egy héten egyszer próbáljuk megtáncoltatni és énekeltetni őket. A mára már nagy sikert aratott pénteki videón is rögzített program egyrészt örömet szerez az otthonban lévő ápoltaknak és dolgozóknak, másrészt a hozzátartozók is láthatják szeretteiket, illetve azt is, hogy mi zajlik idebent.

A május elején indult bámulatos ötlet milliós közönséget ért el, és az otthon dolgozói úgy döntöttek, hogy a járvány végéig “péntek-YAY”-t, azaz hétvégi táncos-dalolós “bulit” tartanak.

A nézők között sokaknak van idős hozzátartozója otthonban, vannak, akik nyolc hónapja nem tudják átölelni szeretteiket. Az igazgató jogosan gondolja úgy, hogy ezek az események, videók a látogatási tilalom végéig lelki felfrissülést, segítséget jelenthet a gondozottaknak, és megnyugvást a hozzátartozóknak is, hiszen  heti rendszerességgel láttatják, megmutatják hogy a körülmények dacára  igenis létezhet  öröm és jó hangulat az ilyen otthonokban.

A zene olyan hatással van az itt élő betegekre, mint semmi más! Amikor meghallják a zenét, valósággal kivirulnak és életre kelnek. Nincs nagyobb boldogság, mint csillogó szempárokat látni!

– nyilatkozott egy ott dolgozó orvos.

Fotó: Florence Hand Home/ Facebook

Több tanulmány is igazolta már, hogy a zenehallgatás pozitív hatással van a csökkent kognitív képességekkel rendelkező beteg agyának működésére, különösen akkor, amikor a beteg valami olyasmit hallgat, amit fiatalabb korában is, mert ezek az emlékek erősen beágyazódtak az agyba.

Az otthonban nem csupán zenével gyógyítanak. Számtalan hangulat- és mentális képességeket javító programot szerveznek, de a péntekenként zenés délután mindent felülmúl.

Galéria
Fotó: Florence Hand Home/Facebook

A zeneterápia nem gyógyítja a betegséget, de „visszahozza” a betegeket az életbe

A zene olyan régi emléket idézhet fel, ami még képes felpörgetni egy demenciában szenvedő beteget. Kutatások szerint bármilyen zene jó lehet, különösen a betegség későbbi szakaszaiban. Ilyenkor ugyanis a betegek számára maga a zene, a ritmus a fontos, nem annyira az, hogy ismerjék a dal szövegét – a zene más aspektusaira reagálnak.

Az otthonban dolgozó egyik rezidens,  Ruby Henson is lelkesen nyilatkozik a pénteki eseményekről.

Napról napra tesszük a dolgunkat, de már alig várjuk a pénteki közös táncot, éneket. Legyen szó egyetlen lábról, mutatóujjról vagy az egész testről – így vagy úgy, pénteken mindenki pörög.

Videóik számtalan kommentet és megosztást generálnak. Ezekből szemezgetünk néhányat.

  • “Ennek a kezdeményezésnek körbe kell járnia a világot. Minden idősekkel foglalkozó intézménynek követnie kellene a példát! A legmeghatóbb dolog, amit valaha láttam!”
  • ” Ezeknek a videóknak minden pillanata csodás. Látni lehet az idősek szemében a fiatalkor fényét. Köszönöm Istennek, a személyzetnek a fantasztikus gondoskodást és együttérzést, amit a lakók iránt éreznek és tesznek.”
  • “Minden reggel megnézek legalább egy videót a sorozatból, mielőtt munkába megyek. Segít, hogy mosollyal és hálával kezdjem a napom!”
  • “Remélem, hogy  soha nem kell idősek otthonába mennem, de ha mégis, akkor remélem, hogy egy ilyen helyre kerülhetek.”
  • “Erre van most szüksége a világnak. Bámulatosak vagytok, óriási motiváció és őszinte szeretetet, amit nyújtotok. Ezt mindenkinek látni kell!”

További jó hangulatú videók az otthon Facebook oldalán láthatók. Érdemes IDE KATTINTANI!

Kiemelt kép: Florence Hand Home/Facebook

Vannak még csodák! Példaértékű kezdeményezés az idősek otthonában
A legtöbb bentlakó számára újra van célja és értelme a mindennapoknak.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik