Életmód

Egy olasz idősotthon lélekemelő találmánya: újra átölelhetik szeretteiket a betegek

Úgynevezett ölelőszobát alakítottak ki egy olaszországi idősotthonban annak érdekében, hogy a bentlakók továbbra is fertőzésmentesen meg tudják ölelni a szeretteiket.

A Velence közelében található Castelfranco Veneto városának idősotthonában egy speciális, vastag, műanyagból készült függönyt helyeztek ki a szoba közepén, így a családtagok magukhoz tudják ölelni a betegeket.

Fotó: Piero CRUCIATTI / AFP

Az intézmény vezetői szerint a fizikai kontaktus a hozzátartozókkal javítja az idős lakók mentális egészségét és érzelmileg is jó hatással van rájuk, ezáltal könnyebben tudják átvészelni ezt a nehéz időszakot.

Fotó: Piero CRUCIATTI / AFP

A látogatókat szigorú biztonsági protokollon kell átesniük, mielőtt belépnek az izolációs szobába, hogy végre szemtől szembe beszélgethessenek rokonaikkal.

Fotó: Piero CRUCIATTI / AFP

Ez mindenki számára egy rendkívül érzelemdús élmény, de különösen az idősek számára az, hiszen esetenként már hónapok óta nem látták a családtagjaikat.

Legalább végre újra láthattam a lányomat. Sok heti videóbeszélgetés után ez olyan volt, mint egy csoda, egy olyan kontaktus, amire már nagyon régóta vágytam

– mondta könnyeivel küszködve egy idős asszony.

Egy somogyi idősotthon megmutatta, milyen az emberség és a nemes lélek járvány idején
Az otthon karbantartói voltak az ötletadók, hogy a külvilágtól elzárt lakók és hozzátartozóik ebben a feszültségekkel teli napokban is - minden szabályt betartva - találkozhassanak.

Kiemelt kép: Piero CRUCIATTI / AFP

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik