Életmód

Egyetlen hely van most a világon, ahol túl sok a turista

A koronavírus-járvány miatt gyakorlatilag globálisan megállt a turizmus, az éttermek, szállodák és légitársaságok is a túlélésért küzdenek ezekben a hónapokban. Van viszont egy hely a világon, ahol gondot okoz a sok turista: ez a Chatham-szigetek.

Nem hallottál még róla? Nem vagy vele egyedül.

A CNN cikke szerint az 1842 óta Új-Zélandhoz tartozó szigetek az anyaországtól mintegy 650 kilométerre keletre helyezkednek el a Csendes-óceánban.

Új-Zéland határait lezárták a járvány terjedésének megfékezése érdekében, a helyieket pedig arra kérik, ne utazzanak külföldre. Így történhetett meg az, hogy a már-már feledésbe merülő szigetcsoportot elözönlötték az új-zélandiak.

2021 júniusáig betelt minden hely

Egy átlagos évben körülbelül kétezer turista látogat el a Chatham-szigetekre, és nagyjából hétszázan élnek ott állandóan. De 2020 nem mondható átlagos évnek.

Mivel több száz kilométerre található az anyaországtól, a Chatham-szigetekre új-zélandiak csak nagyon ritkán látogatnak el. Az elszigeteltség a járvány idején már az előnyükre válik. Rengeteg új-zélandi szeretne részt venni egy távoli utazáson, de mivel az ország határait karanténkötelezettség vagy teszt nélkül aligha hagyhatják el, a Chatham-szigeteket veszik célba.

Fotó: Getty Images

Minden olyan gyorsan történt. Kicsit drága eljönni ide, ezért nem a fiatalok olcsó nyaralóhelye, ráadásul nincsenek strandok sem

– mondta Jackie Gurden, a szigetek turisztikai menedzsere.

A gond az, hogy mostanra a kereslet túlnőtte a kínálatot. Gurden becslései szerint hotelekben és vendégházakban egyszerre összesen 150 ágyon tudnak turistákat fogadni a szigeteken, a kempingezés pedig tilos mindenhol.

Egyetlen légitársaság, az Air Chathams reptet a szigetekre, de a járat csak hetente néhányszor indul az anyaországból.

A turisztikai szezon általában novembertől márciusig tart itt, ami nyár a déli féltekén. A járvány miatt viszont már most foglalt az összes szálláshely a szigeteken 2021 júniusáig.

Ahol először kel fel a Nap

Mostanáig a Chatham-szigetekre azért utaztak az emberek, hogy megnyugvásra leljenek. Az árak relatíve magasak, hiszen az élelmiszerektől az üzemanyagig mindent az anyaországból kell beszállítani. De ha az ember egyszer már ott van, akkor csak a tájért is megérte az utazás.

Ha a lakott területeket vesszük figyelembe, a Pitt-szigeten élők láthatják meg először a világon a Napot minden egyes reggel. A szigeteken él több is a világ legritkább madárfajaiból, de egy hatalmas fókakolóniát is megcsodálhatnak a szerencsés látogatók.

Fotó: Getty Images

A vendégeket arra kérik, vigyázzanak az ökoszisztémára, ami miatt a szigetlakók olyan különlegesnek érzik az otthonukat. Sokszor kelletlennek érzik a turistákat, de a helyi vezetők mindent megtesznek annak érdekében, hogy kompenzálják a helyieket.

Ez azt jelenti, hogy minden utas után 25 dollárnyi juttatást adnak a közösségnek, az összeget pedig olyan fejlesztésekre fordítják, ami mindenki érdekét szolgálja.

Néhány hónapig még biztosan ömleni fog a pénz a közös kasszába.

Ellepték a turisták Károly herceg kedvenc erdélyi faluját
Károly herceget több mint két évtizeddel ezelőtt ejtette rabul a régió szépsége.

Kiemelt kép: Getty Images

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik