Életmód

A járvány előtt utaztak az óceán közepére, egy teljesen más világba csöppentek vissza

Wikimedia Commons
Wikimedia Commons

Egy négyfős kutatócsoport 2020 februárjában utazott el a Honolulutól több mint kétezer kilométerre a Csendes-óceán közepén fekvő Kure-atollra. Mire visszatértek Hawaii-ra, a világ teljesen megváltozott. A koronavírus-járvány miatt vállalatok mentek tönkre, egészségügyi rendszerek terhelődtek túl és új szabályokat kellett bevezetni a hétköznapokban.

A CNN riportja szerint a stáb nyolc hónapot töltött el az Óceán-szigetnek is nevezett atollon. Televíziójuk nem volt, telefonálni sem tudtak, az internethez is ritkán akadt hozzáférésük. Csak a barátaik és családtagjaik által küldött e-maileken keresztül tájékozódtak a világ eseményeiről.

Tényleg nagyon kevés dolgot hallottam. De a SARS-járvány és a madárinfluenza után azt gondoltam, ez is csak egy lesz a sok közül, semmi komoly. Azt hittem, mire hazaérünk, vége lesz az egésznek

– mesélte a 26 éves Matthew Butschek. Tévedett.

Lakatlan sziget tele állatokkal

A Kure-atoll az Északnyugati Hawaii-szigetekhez tartozik, egyetlen ember sem él itt, csak több száz madárfaj és veszélyeztetett fókák.

Hawaii állam minden évben két kutatócsoportot küld a helyszínre rotációs rendszerben, hogy végezzenek tanulmányokat a sziget ökoszisztémájáról. Emellett összeszedik az óceán által odasodort szemetet és kiirtják az invazív fajokat, amik veszélyeztetik az élővilágot.

Matthew Saunter csapatvezető most utazott kilencedik alkalommal az atollra. Elmondása szerint az önkéntes kutatók a teljes elszigeteltséget vállalják a küldetéssel.

Olyan ez, mint egy folt az óceán közepén. Naponta kétszer-háromszor kapunk üzenetet a külvilágból, és ez sokak számára csalogató lehet

– magyarázta a lap megkeresésére.

Hawaii's Department of Land and Natural Resources

A csapat az ott tartózkodása idején közös e-mail címet használt a hozzátartozókkal és a barátokkal való kapcsolattartásra. Ez volt az összes internetes hozzáférésük, híroldalakat nem tudtak olvasni.

Így értesültek arról is, hogy kitört a koronavírus-járvány a világon, de egészen más volt azt hallani, mint megtapasztalni. Fogalmuk nem volt arról, mi vár rájuk otthon.

Bizarr volt hazamenni

A 18 éves Charlie Thomas, a csoport egyetlen tagja, aki nem amerikai állampolgár, hazatérhetett új-zélandi otthonába, miután eltöltött 14 napot egy karanténhotelben. Saunter és a negyedik stábtag, Naomi Worcester Hawaii szigetén maradt, míg Butschek hazatért a családjába Texashoz, ahol múlt hónapban lépte át az egymilliót a fertőzöttek száma.

Úgy érzem, mintha még most sem tudnék minden részletet. De szerencsére egyetlen ismerősöm és barátom sem kapta el a betegséget

– magyarázta.

Wikimedia Commons

Miután eljöttek a Kure-atollról, a karanténintézkedéseket és a kötelező távolságtartást ítélték meg a legfurcsábbnak.

Elég bizarr volt. A repülőtéren sem tudtunk elköszönni egymástól normálisan. Örülök, hogy most már normális ételeket fogyaszthatok, de senkit nem ölelhettem meg, mióta hazajöttem

– mondta a 43 éves Worcester.

Bár a kutatók egy globális krízisbe csöppentek bele, a szigeten folytatódnia kell a munkának.

Nagy kihívást jelentett az ottlétünk. De most már nagy erőkkel keressük a következő csapatot

– zárta szavait Saunter.

Kapcsolódó
Hogy lehet kibírni télen a bezártságot? Vegyünk példát a norvégokról
Tromsö városában november közepétől január közepéig sötét van. Mégsem depressziósak az emberek.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik