Életmód

A kis Finnország, ami Brazíliában van

Wikimedia Commons
Wikimedia Commons

A XX. század elején a trópusi láz nem betegségként, hanem gyógymódként élt rengeteg finn fejében. Úgy gondolták, hogy a kevésbé fejlett, de melegebb éghajlaton fekvő területek a legegészségesebb helyek a világon.

Toivo Uuskallio az 1920-as évek végén éppen ebből a megfontolásból utazott Brazíliába, ahol megalapította Penedo városát, amit eredetileg egy utópikus társadalomnak képzelt el, írja az Atlas Obscura.

Flickr

Az volt a terve, hogy a természet lágy ölén létrehoz egy vallási hovatartozástól és politikai nézetektől mentes közösséget, ahol a dohányzás és az alkoholfogyasztás ismeretlen fogalom.

A helyszínnek Brazília első nemzeti parkját választotta, és egy farmon kezdett el építkezni. Ez elég nehéznek bizonyult, mert a földterületen korábban kávébabot termesztettek és a talajt úgymond túlhasználták. Kemény munkával a finn bevándorlóknak mégis sikerült elkezdenie kukoricát, banánt és többféle citrusfélét termeszteni.

Később többen is követték, és a finnek, ahogy az ilyenkor lenni szokott, természetesen magukkal vitték a kultúrájukat is, vele együtt a szaunát, ami elképesztően népszerűvé vált a környéken. 1942 után, amikor fenntarthatatlanná vált a mezőgazdaságból való megélés, arra jutottak, hogy turistákat kell csalogatni faluba. A turizmus pedig elég hamar a közösség gazdasági hajtóereje lett.

Wikimedia Commons

Látogatók addig is voltak a nemzeti park vonzereje miatt, sokan korábban is a helyiek házaiban szálltak meg. Ezt a hullámot meglovagolva a finnek még több szálláshelyet és hotelt építettek, valamint elkezdtek finn ajándéktárgyakat árulni.

Később a finn konyhának is hatalmas sikere lett, a néptáncukat is bemutatták a braziloknak, és rendszeresen fellépésekre is jártak a zenészeik.

1998-ban jött el az a pont, amikor Penedóban megnyitott az úgynevezett „kis Finnország” attrakció, melynek fő látványossága a mikulás otthona lett. 

Flickr

Ugyan eredetileg nem Finnországot akarták lemásolni a bevándorlók, a turizmus növekedése miatt fontos volt számukra, hogy autentikus környezetet alakítsanak ki. Ezért van az, hogy az összes házat farönkökből építették fel, és magához a mikuláshoz is rengetegen látogatnak el minden évben Brazília számos régiójából.

Penedo népessége mára meghaladja a 60 ezret, és persze túlnyomó többségben brazilok lakják, a finnek megtartották identitásukat és saját szokásaik szerint élnek a dél-amerikai országban.

Kevés mesésebb hely van a hókunyhókkal teli sarkvidéki üdülőnél
Eleinte csak egy kávézót és egy egyszerű kabint üzemeltettek az erdő közepén, mára viszont már füstszauna is várja a kikapcsolódni vágyókat.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik