Mozaik

Sör mellé ajánlják a szaunában sült kultikus kolbászt Finnországban

Szauna-szakácskönyvet is piacra dobtak, mivel érdemes kényeztetni izzadás után magunkat.

Finnországban a szauna maga egy kulturális intézmény. Régi időkben ebben a fűtött helyiségben szültek a finn nők, de a halottakat is itt mosták le, mivel ezek voltak az otthonok legtisztább terei. Hagyományosan a finnek még hússzárításra is használták a szaunát. Számukra manapság sem csupán egy wellness programról van szó: a kikapcsolódás és a szociális érintkezés első számú helyszíne, amelyhez számos hagyomány és népi szokás kötődik.

Hagyományos finn, füstös szauna – Fotó:Pixabay

Bárkihez megyünk vendégségbe, egy szaunát biztosan találunk az otthonában

A skandináv országban jelenleg is 3,3 millió szauna van 5,5 millió lakosra, vagyis szinte minden háztartásban találni egyet – jegyzi meg a Atlasobscura.

Magunk is elképedtünk, amikor tavaly télen Helsinki Fő terén, a karácsonyi vásárban is békésen, egy szál törülközőben szaunázókat láttunk. Ugyanis még itt is külön teret biztosítanak a szabadtéri, közösségi szaunázásnak. Mert nincs is jobb annál, mint gőzölgő testtel, a mínuszokban, forralt borozgatva kézműves ajándékokat keresgélni. A finnek ezt is tudják: nem is a luxusként, hanem szükséges jóként tekintenek a szaunázásra.

Mint minden nemzeti szórakozásnak, a finn szaunázásnak is komoly szabályai vannak

  • Először is, szaunázás előtt illik lezuhanyozni.
  • Amikor belépsz, mindenképpen teríts egy törülközőt a padra, magad alá.
  • A hőmérsékletnek 158–212 Fahrenheit foknak kell lennie.
  • Az egészséges izzadáshoz időnként érdemes a forró kövekre vizet locsolni, hogy gőzt képezzen, amelyet Finnországban “löylynek” hívnak.
  • Ha elég volt, menj ki a szaunából, és hűtsd le magad hideg vízzel! Megteszi a slag, de a legideálisabb egy dézsa vagy egy jéghideg tó.
Finn szauna – Fotó: Pixabay

Egy óra szaunázás meghozza az étvágyat

A finnek praktikus népek, ha már fel vannak forrósítva a kályha kövei, lehet azokat másra is használni, például remekül lehet rajtuk sütögetni. A speciális szaunakolbászt makkarának hívják, ami hagyományos vagy sajttal töltött.

A finn szaunakolbász elkészítésének egyik módja az, hogy fóliába csomagolva, vagy simán az izzó kövekre helyezve sütjük meg. Az egyik szaunát árusító cég speciális tartót is forgalmaz, amelynek kizárólagos célja a szaunakolbász elkészítése. Praktikus, hiszen így elkerülhetjük, hogy hetek múlva is az illóolajok helyett a lefolyt kolbászzsírt szagolgassuk.

Milyen a jó szaunakolbász?

Helsinki piacain kifejezetten “szaunakolbász” feliratú  makkarákat is árulnak. De ha nem találunk speciális szaunakolbászt, akkor a lengyel kielbasa, vagy a Magyarországon is kapható grillkolbász is megteszi.

Érdekességként jó tudni, hogy a szaunában történő étkezés olyan népszerű Finnországban, hogy pár éve külön szauna-szakácskönyvet is piacra dobtak.

Kiemelt kép: Finnmark Authentic Finnish Sauna

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik