Virágzó vidékünk

Romantikus füstös szauna kényezteti a vendégeket Akác-tanyán

Az ezer tó országának hangulata magyaros vendégszeretettel párosul.

Akác-tanya nem csupán a csend és a nyugalom szigete, hanem hazai viszonyok között kuriózumnak számító turisztikai csemege is. Történetesen ugyanis, ha Finnország elérhetetlen lenne bárki számára, de szeretné élvezni az ezer tó országának hangulatát, ízeit, akkor itt jó helyen jár! Akác-tanyán kicsiben megtalálja a „Suomi-feelinget”, ötvözve a magyar vendégszeretettel és a puszta varázsával.

Lovakkal kezdődött a tanya története

Akác-tanya története jó tizenhat évvel ezelőtt kezdődött, amikor a finn-magyar házaspár, Eero Paakkola és Mucsi Katalin két lovat vásárolt üzlettársuknak születésnapi ajándékba. A kedvencek rövid időn belül nagyon népszerűek lettek, ezért sok finn barátjuk látogatott gyakran hozzájuk. Az állatok iránti szerelem, a lovaglás iránt megnövekedett igény rövid időn belül megsokszorozta az akkor még a pusztavacsi farmon lévő állomány létszámát, közben pedig Újlengyel határában megkezdődött Akác-tanya kialakítása. A házaspár által megálmodott turisztikai komplexumban ma már minden egy helyütt várja a látogatókat: a vendégházak, a finn szaunák, s a lovaglási lehetőségek is – mert a farm is odaköltözött.

akactanya1

De hogyan jön ide az ezer tó országának hangulata?

A finnek szaunázási szokásai közismertek, ennek nyomán Akác-tanyán a Sauna Boulevard a legnépszerűbb: ez több szanuafajtából és két dézsából áll. Ezekben északi rokonaink olyan szaunázási hagyományaival ismerkedhetnek meg a vendégek, melyeket biztosan örök emlékként őriznek majd. Az érdeklődőket hagyományos fafűtéses, vályog – melynek külseje agyagból, pelyvából és lótrágyából készült –, mini jurta szauna és egy eredeti finn füstös szauna várja, a mellettük lévő jurtában pedig a szaunaestéken a grillezés kerül főszerepbe.

akactanya3

Virgács és extrém szaunatúra

Akác-tanya népszerű szolgáltatása a szaunamesterek által vezetett extrém szaunatúra, melyet kipróbálni szintén felejthetetlen élmény. A program délelőtt 11 órakor a fafűtéses finn szaunában kezdődik, „betétprogramként” testradírozással, hidratálással, csoportos és egyéni virgácsolással, különböző felöntésekkel, frissítő dézsafürdővel, közben pedig finom ebéddel és vacsorával. Este következik a nap fénypontja, a füstös szauna és a melegvizű sós dézsa hajnal 2-ig történő használata nassolásokkal, jókedvvel, karaoke versennyel fűszerezve, amikor akár előkerülhet a szabadtűzön sütött óriáspalacsinta és a finom lazac is.

A füstös szauna romantikája

A füstös szauna az egyik legősibb finn szaunatípus: a fakunyhónak kéménye sincs, a füst csak kisebb füstnyílásokon távozik, miután átjárta az épületet. Ennek köszönhetően a levegő belül kellemes füstaromával telített, de bemenni csak azután szabad, ha már csak az aroma van bent, a füst pedig eltávozott! S mi a különlegessége? Amíg a füstös szauna felmelegszik – ez közel 12 órai folyamatos fűtést igényel – addig átsül, illetve megfüstölődik a szaunában a vacsora – például a márványsajttal töltött lazacfilé, vagy éppen a sertésoldalas, a tarja, csülök és más finomságok – amit akár a jurtában is elfogyaszthatnak a vendégek a tábortűz mellett.

A sós dézsa egyébként a Sauna Boulevard gyöngyszeme, ahonnan kellemesen lehet csodálni az augusztusi csillaghullást éppúgy, mint a szilveszteri hóesést.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik