Életmód

Hungarikum védjegyet kaptak az agarászok

Országos Agarász Egyesület
Országos Agarász Egyesület
A védjegy nem azonos a Hungarikumok Gyűjteményébe történő felvétellel.

Az Országos Agarász Egyesület 2020. decemberében írta alá a hungarikum védjegy használati megállapodást az Agrárminisztériumhoz tartozó Hungarikum Főosztály égisze alatt működő Hungarikum Védjegy Szakbizottsággal. Ennek értelmében az egyesület a Hungarikum védjegy használatára jogosult.

A hungarikum védjegy nem tanúsító védjegy, azaz önmagában nem tanúsítja annak a hungarikummá nyilvántartott terméknek vagy szolgáltatásnak a minőségét, amely esetében a használatot engedélyezték. A jogi szabályozás szerint ez a védjegy a Hungarikum Bizottság tevékenységének megjelenítésére, valamint a Hungarikumok Gyűjteményében szereplő hungarikumok megismertetésének elősegítésére szolgál

– olvasható a hungarikum.hu portálon.

Kapcsolódó
Ingyenessé válik a hungarikumnak választott kutyafajták törzskönyvezése
A január 1-jével hatályba lépő jogszabály-módosítás lehetővé teszi a tenyésztés költségeinek csökkentését.

A magyar agár, mint ősi magyar kutyafajta 2017 óta hungarikum. A védjegy minősítés az egyesület tevékenységére vonatkozik, melyet a szervezet nagy múltú szakmai munkájának elismeréseként kaptak.

Országos Agarász Egyesület

Az Országos Agarász Egyesület, mint az egyik legrégebbi magyarországi civil szervezet, 1835. évi alapítása óta a tradicionális magyar agár, illetve az agarászat, mint ősi vadászati mód és a kulturális örökség fennmaradásáért és népszerűsítéséért tevékenykedik. Az egyesület hagyományőrző, a magyar agár tenyésztését támogató és egyben vadászegyesület is.

Országos Agarász Egyesület

A Hungarikum védjegyet minden programjukon, reklámjaikban, illetve a kiadványaikon fel kell tüntetni.

A minősítés komoly felelősség is. Minden év december 15-ig be kell számolniuk a bizottságnak az éves tevékenységünkről és a magas szintű elvárásoknak folyamatosan meg kell felelniük, hogy a védjegy birtokosai maradhassanak.

Kapcsolódó
Mától csak kilenc kutyafajta számít magyarnak
A földművelésügyi miniszter Magyar Közlönyben megjelent rendelete 2016. szeptember 19-től hatályos.
Olvasói sztorik