Mozaik

Szolgálatba állt az első magyar gluténjelző kutya

Magyarországon és Európában Gofree az első kutya, akit ilyen speciális szagmunkára képeztek ki.

Szolgálatba állt az első magyar gluténjelző kutya: a Gofree névre hallgató eb egy 11 éves, cöliákiás (gluténérzékeny) kislány életét segíti – közölte a NEO Magyar Segítőkutya Egyesület kedden az MTI-vel.

A NEO által kiképzett kutya az ételeket megszagolva jelzi, hogy azok a legminimálisabb mennyiségben tartalmaznak-e glutént

– olvasható a közleményben.

Ő Symba, a világ egyik legjobb mentőkutyája
Szentendrén gyakorolt gazdájával a hétéves belga juhász.

Gluténmentesnek számít az a termék, amely 1 kilogrammban kevesebb mint 20 milligramm glutént tartalmaz. A mért adatok szerint a kutya képes 1 kilogramm ételben kevesebb mint 10 milligramm glutén kiszagolására is, amely már a gluténmentesség határértéke alatt van.

Az egyesület szerint Magyarországon és Európában Gofree az első kutya, akit ilyen speciális szagmunkára képeztek ki. A képzési módszert egy külföldi mesterkiképző, Maja Golob segítségével sajátították el a magyar szervezet munkatársai tavaly ősszel egy workshopon, amely az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a NFSZK támogatásával valósult meg.

A kutya, az egyesület kiképzőivel március első felében sikeres próbavizsgát tett. A hivatásos segítőkutya vizsgát azonban bizonytalan ideig elhalasztották, miután a felkészülési helyszínt (OORI) a járvány miatt határozatlan időre lezárták

– írták a közleményben.

Kiemelt kép: segitokutya.net

Így változtatta meg az ember a kutyák agyát
A tenyésztés nem csak a kutyák megjelenésén és viselkedésén változtatott.
Olvasói sztorik