Egy friss kutatás szerint a globális élelmiszer-ellátási rendszer végzi a legnagyobb pusztítást a természetben, a károkat pedig a növényi alapú étrend csökkentheti jelentősen, írja a Guardian.
A brit Királyi Nemzetközi Ügyek Intézete tanulmányában arról ír, a 28 ezer kihalófélben lévő fajra 86 százalékban a mezőgazdaság jelenti a legsúlyosabb veszélyt. Ha nem változtatunk, akkor a biodiverzitás drasztikus csökkenése felgyorsulhat és ez az emberiség fennmaradását is veszélyeztetheti.
Az ördögi kör elsődleges kiváltó okai az olcsó élelmiszerek, melyek nagyobb keresletet generálnak, és ezáltal az élelmiszerhulladék is egyenesen arányosan nő.
A kutatásban három lehetséges megoldást vázolnak fel. Az első és legfontosabb a növényi alapú étrend népszerűsítése, mert a marháknak, a birkáknak és más haszonállatoknak van a legkomolyabb hatása a környezetünkre.
Ebből adódik a második megoldás, mert a szabad földterületeken helyre lehetne állítani az őshonos ökoszisztémát.
A harmadik és egyben utolsó javaslat, hogy kevésbé intenzíven és károsan kellene gazdálkodni, egyúttal elfogadva az alacsonyabb termőképességet.
Az élelmiszer-ellátási lánc helyreállításával a klímaváltozás elleni küzdelmet is segíthetnénk. Az élelmiszer ellátási rendszer felelős az üvegházhatást okozó gázkibocsátás harminc százalékáért, melynek több mint fele az állatoktól származik.
A politikusok még mindig azt mondják, az a munkám, hogy olcsóbbá tegyem az ételt a számotokra, független attól, hogy mennyire káros az a bolygónak vagy az emberiségnek. Nem szabad tovább érvelni azzal, hogy olcsóbbá kell tenni a szegények érdekében az élelmiszer-ellátást, sokkal inkább ki kellene őket emelni a szegénységből
– mondta Tim Benton, az intézet professzora.