Mozaik

Továbbra is globális veszélyt jelent a műanyagszemét

MTI/AP/Dragan Karadarevic
MTI/AP/Dragan Karadarevic
A pandémia és a klímaváltozás még inkább a figyelem középpontjába emelte a műanyagszemét okozta válságot.

Az európai emberek növekvő klíma- és környezettudatossága ellenére még mindig túl sok műanyagot termel és használ a társadalom – állapította meg csütörtökön bemutatott jelentésében az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA).

Kapcsolódó
Évente 2,5 milliárd dollárral kevesebbet érnek óceánjaink a műanyag szemét miatt
A globális mértékű műanyagszennyezés most már árcédulával is rendelkezik.

Az európai vizekben felhalmozódó maszkokról és egyszer használatos zacskókról készült felvételek hatására a koronavírus-járvány idején még inkább a figyelem középpontjába került a műanyagszemét problémája. Még ma is túl gyakori az egyszer használatos műanyag termékek alkalmazása.

A műanyag okozta kihívások nagyrészt arra vezethetők vissza, hogy termelői és fogyasztói rendszereink nem fenntarthatók

– mondta Hans Bruyninckx, az EEA főigazgatója.

A legjobb módszer a szakértők szerint egy alapvetően fenntartható és körforgásban lévő műanyaggazdaság, amelyben az anyagokat okosabban és jobban használják fel és hasznosítják újra. Emellett a műanyagokat fenntartható nyersanyagokból kellene előállítani.

A koppenhágai székhelyű szervezet jelentése szerint Európában 2018-ban 61,8 millió tonnányi műanyagot használtak el. Ez a mennyiség viszonylag stabil, miközben más földrészeken folyamatosan növekszenek az értékek.

A nyugat-európaiak fejenként évente háromszor annyi műanyagot használnak, mint a globális átlag. A közép-európai felhasználást nem közölte a jelentés.

A szakértők szerint a pandémia és a klímaváltozás még inkább a figyelem középpontjába emelte a műanyagszemét okozta válságot.

Viszont éppen a járvány elleni védekezésben nagy szerepet játszik a műanyag: a maszkok jelentősen hozzájárulnak a vírus terjedésének megakadályozásához. Az éttermek egy része házhozszállítási szolgáltatásra állt át, amit többnyire műanyagból készült eldobható dobozokkal oldanak meg.

Megnövekedett az online vásárlások száma és így a házhoz szállított csomagok száma is. Mindezek veszélyeztethetik az Európai Uniónak a műanyagszemét csökkentése érdekében tett erőfeszítéseinek sikerét.

Kapcsolódó
Műanyagoktól pusztulnak a világhírű narai szarvasok
Március óta összesen 14 szarvas pusztult el.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik