Életmód

Stopot mondott az IKEA az egyszer használatos műanyag termékeknek

Fából készült újrahasznosítható villákra, kanalakra és késekre cserélik a műanyag evőeszközöket.

Az IKEA valamennyi piacán kivonja január elsejétől az egyszer használatos műanyag termékeket, egyebek mellett az egyszer használatos műanyag szívószálakat, tányérokat, poharakat, evőeszközöket és fagyasztótasakokat – közölte a svéd lakberendezési vállalat az MTI-vel.

A közleményben Vladimir Vísek, a cseh-magyar-szlovák régió fenntarthatósági vezetője kifejtette az intézkedés célja, hogy a vásárlóikat arra ösztönözzék, hogy a termékeket hosszú ideig használják, és azokat részesítsék előnyben, amelyek fenntartható módon készültek, a műanyagok esetében például újrahasznosított PET palackokból.

Ehető kávéscsészét vetettek be a műanyagok elleni harcban
A Cairo Coffeeshop zseniális megoldással rukkolt elő.

Az IKEA elkötelezte magát amellett, hogy pozitív hatással legyen az emberek és a bolygó életére. Egyik fő céljuk az, hogy tevékenységük során a körkörös modell szolgáljon alapul minden tekintetben a termékfejlesztéstől és az anyagbeszerzéstől az ellátási lánc fejlesztésén át a logisztikáig, írja a Don’t waste it portál.

A műanyag nem feltétlenül rossz alapanyag, amennyiben a belőle készült terméket többször használjuk, és ha elhasználódott, újrahasznosítjuk. Az egyszer használatos, eldobható termékek korlátlan mértékű, valamint természeti erőforrásaink nem megfelelő használata vezet ahhoz, hogy az a környezet, amelyben mindannyian élünk, ilyen nagy fokú szennyeződésnek van kitéve. Célunk, hogy vásárlóinkat is arra ösztönözzük, hogy a termékeket hosszú ideig használják, és azokat részesítsék előnyben, amelyek fenntartható módon készültek – a műanyagok esetében például újrahasznosított PET palackokból. Számos ilyen termékünk van már most a választékunkban, melyeket a következő években még több követ majd

– monta Vladimir Víšek.

Az IKEA ezért a szűz fosszilis alapú műanyaggal bevont papírpoharakat olyanokra cseréli le, melyek bevonata fenntarthatóbb, cukornádból készült megújuló műanyagból készült. Ez az első lépés annak érdekében, hogy teljesen beszüntessék a hagyományos műanyag bevonatú poharak használatát. Hisznek abban, hogy a mihamarabb be tudják vezetni a műanyagmentes papírpoharakat.

2030-ra az IKEA csak olyan termékeket fog gyártani, amelyek megújuló vagy újrahasznosított anyagokból készültek, továbbá támogatja a használt termékek felújítását, újraeladását, illetve újrafeldolgozását.

Kiemelt kép: Ikea.com

Betiltják az eldobható műanyag használatát a Mount Everesten
A helyi hatóságok a közelmúltban 11 tonna szemetet hoztak le a hegyről.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik