Életmód

Régi házakat varázsol újjá Amerikában a fiatal magyar pár

Magyarországon sosem találkoztak, majd amikor kimentek a tengerentúlra, összehozta őket a sors.

Varga Róbert (39 éves) és Posza Éva (43 éves) a tengerentúlon ismerték meg egymást, összeházasodtak, s ma már egy sikeres vállalkozást vezetnek. Történetük nem mindennapi, építészeti munkáik pedig az amerikai média figyelmét is felkeltették.

Robi volt, akivel az online térben beszélgettünk.

Mikor mentek ki az Egyesült Államokba?

Éva 1998-ban jött először Amerikába, Clevelandbe. Idősekre vigyázott, mellette takarított, egy sportbárban dolgozott és főiskolára járt. Akkor 7 évet töltött itt, aztán hazaköltözött, majd 2011-ben jött visszajött Clevelandbe. Én 2012-ben érkeztem. Három évig az akkor már régebben Amerikában élő unokatestvérem tetős cégénél dolgoztam, ahol gyönyörű pala- és réztetőket csináltunk.

1902-ben épült ház felújítása 2017-ben Clevelandben

Hogyan jött a képbe Éva?

Három hónapja voltam kint, amikor unokatestvérem megkérdezte, hogy akarok-e vasárnap is dolgozni, mert van egy régi lány barátja, aki házakat újít fel. Természetesen igent mondtam, ekkor találkoztunk Évával.

Mondják, így születik ma egy szerelem…

Rövid munkakapcsolat után barátság alakult ki köztünk, aztán tovább komolyodott a dolog. 2015-ben házasodtunk össze és akkor alakítottuk meg közös cégünket is.

Miként alakultak a vállalkozás kezdeti évei?

2015-2019-ig Clevelandben laktunk és dolgoztunk. Éva közben elvégzett egy iskolát, megszerezte a kivitelezési-építési ellenőr szakmát. Ezekben az években a bátyám is velünk dolgozott, ő 2014-ben jött ki és a cégünk oszlopos tagja volt.

Hétvégi ház felújitása 2017,  Catawba Island, Ohio

Mi történt 2019-ben?

Az év őszen Évával elköltöztünk Floridába szerencsét próbálni. Sajnos a Covid miatt a floridai “vakáció” csak 13 hónaposra sikerült, ugyanis az ingatlanpiac és a felújítások szinte a nullára estek vissza. 2020 szeptemberében átköltöztünk Texasba, ahol úgy látjuk, sokkal jobbak a lehetőségek. Azóta ez a székhelyünk.

Az építőiparon belül mivel foglalkoznak?

Cégünk, a Second Chance Home Improvement LLC fő csapásvonala ingatlanvásárlás, felújítás és eladás. E mellett rengeteg kisebb-nagyobb munkát is végzünk megrendelésre, mint például hideg-melegburkolást, konyha- és fürdőszoba felújítást, festést, és mindent, ami a ház és kert felújításával kapcsolatos.

1965-ben épült ház felújítása, 2019 Bay Village, Ohio

Honnan a szakmai „tudomány”?

Éva 2006-ban kezdett felújítással foglalkozni. Akkor Skóciában élt, és elvégzett egy belsőépítészeti tanfolyamot, majd unatkozó háziasszonyként feltépte a parkettát és újrarakta. Azóta több házat is felújított Skóciában, Magyarországon és Amerikában is, mielőtt találkoztunk.

Én tizenéves koromtól bele-bele csöppentem mindenféle felújítási munkákba. Dolgoztam építkezéseken, villanyszerelő és burkoló mellett is. A szakma nagy részét élesben tanultuk és tanuljuk, rengeteg dolognak utána olvasunk és a Youtube is óriási segítség.

Hogyan kell elképzelni a vállalásaikat, a munkáikat?

A szakipari munkákat kiadjuk erre szakosodott cégeknek, az összes többi munkát ketten csináljuk, plusz Éva apukája, Laci bácsi, aki évente egyszer kijön hozzánk és dolgozik velünk 3 hónapig. Éva és apukája előtte is sokat dolgoztak együtt, Éva nagyon sokat tanult az édesapjától.

Házfelújítás 2020, Vero Beach, Florida

Ki és mennyit vállal a projektekben? Kinek mi a részterülete?

Minden fontos dologban közösen döntünk. A  munka oroszlánrésze az enyém, mert mégiscsak kemény fizikai munkáról van szó. Éva a könnyebb munkákat végzi, így a festést, az IKEA-s bútorok összerakását, a tervezést, az árubeszerzést és persze a papírmunka is az övé.

Milyen munkákkal „dicsekedhetnek”?

6 év alatt 8 saját ingatlant újítottunk fel és adtunk el. Hatot Clevelandben, egyet Floridában és egyet Texasban. Ezen kívül 16 konyhafelújítást  és több mint 20 fürdőszoba felújítás fűződik a cégünkhöz.

Kedvencek?

Nincs kedvenc a munkáink között. Minden háznak más a stílusa, a karaktere, mindegyik más korszakban épült. Újítottunk már fel 200 éves és 30 éves épületet is. Még sosem használtuk ugyanazt a csempét, konyhabútort, fürdőszobai burkolatokat egyik projektünkben sem, mert mindegyik más és más.

Házfelújítás, 2021 Weatherford, Texas

Ez már profikra vall.

Próbáljuk a ház karakterét összehangolni a stílusunkkal, nem pedig elnyomni azt. Szeretünk természetes anyagokat használni, mint például mészalapú festékek és vakolatok, próbálunk új megoldásokat, egyedi és különleges dolgokat belevinni a projektekbe. Szeretjük a modern letisztult formavilágot, a tágas, világos tereket, ezért ahol a lehetőségek engedik, ott például egybenyitjuk a nappalit  a konyhával és az étkezővel.

Elégedettek?

A munkánk egyik legnagyobb  elismerése számunkra nemrégiben az volt, hogy a HGTV, az amerikai ház- és kertfelújítással foglalkozó csatorna felkeresett minket és forgatott az egyik felújított tóparti lakásunkban. Mindegyik munkánkra egyformán büszkék vagyunk, leginkább arra, hogy a kétkezi munkánkkal otthonokat teremtünk másoknak.

Mennyire ismertek Amerikában?

Clevelandban már volt annyira ismert a cégünk, hogy nem kellett reklámozni magunkat, mindig volt munkánk. Florida másként sült el, persze ez a Covid számlájára írható. Most itt Texasban nagyon jól alakulnak a dolgok, a gazdaság stabil és az ingatlanpiac is dübörög.

Konyhafelújítás, 2016 Avon Lake, Ohio

Az itteni első saját projektünket egy nap alatt sikerült eladni és azóta ki sem látszunk a külsős munkákból.

Rengeteg embert ismertünk meg az elmúlt több mint fél év alatt, nagyon sok jó barátot szereztünk. Rettenetesen barátságos és melegszívű népek ezek a texasiak.

Hogyan tovább?

Az elmúlt hónapokban Éva elvégezte az ingatlanközvetítő iskolát, amiért nagyon büszke vagyok rá. Az USA-ban Colorado es Texas államban a legnehezebb ez az iskola, és ő elsőre teljesítette az összes vizsgát úgy, hogy nem angol az anyanyelve. Azóta már ingatlanügynökként is dolgozik, s persze továbbra is felújításokban „utazunk”.

Kapcsolódó
Kényeztető fürdőszobát álmodtak az egykori istállóba
Nem voltak állataik, így kreatívan döntöttek.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik