Életmód

Tizenegyen laknak a legkisebb magyar faluban

mti/Varga György
mti/Varga György
Iborfián az egy lakásra jutó lakók száma egy fő alatt van.

139 olyan önálló település létezik Magyarországon, ahol a lakosság száma 100 fő alatti, azonban több olyan is akad köztük, amelynek 30-nál kevesebb lakója van, sőt egy településen a 2014-es adatok mindössze 8 főt mutattak, 2020-ra ez a szám 11-re emelkedett, írja a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján a novekedes.hu.

Kapcsolódó
A falu, ahol a lakók majdnem mindegyike önkormányzati képviselő
Nagy titka nincs a településnek: ez az ország legkisebb lakónépességű faluja.

A Zala megyében található Iborfia 18 kilométerre fekszik a a zalai megyeszékhelytől, Zalaegerszegtől, de egyáltalán nem érződik a város közelsége. Az utolsó rendelkezésre álló adatok szerint például a lakók közül senki nem dolgozik ott, sőt, máshol sem.

Aki nem nyugdíjas, az önkormányzati alkalmazott, így éppen az ország legkisebb településén valósul meg a teljes foglalkoztatottság, bár a gazdaság vérkeringéséből a település teljesen kiesik.

1920-ban 145 lakosa volt a falunak, az 1941-es adatok szerint 173 fő. 1970-ben 114 volt a lakosságszám,  10 évvel később 56 fő, a rendszerváltáskor már csak 34. A 2001-es népszámláskor ez 20-ra, csökkent, tíz évvel később pedig 11-re.

mti/varga györgy Molnár Gergely áll kertjének kapujában a Zala megyei Iborfián. A Központi Statisztikai Hivatal nyilvántartása alapján tizenegyen laknak a településen. A felvétel 2011. szeptember 22-én készült.

1970-ben 25 lakás volt Iborfián, az ezredfordulón 22, 2011-ben 17. A számok alapján ötven éve tehát több mint 4 ember lakott egy lakásban, most kizárólag egy fős háztartások vannak, de áll még hat üres ház is, így a település szintjén az egy lakásra jutó lakók száma is rekord, hisz jóval 1 alatti a szám

– összegez a portál.

Iborfián a polgárok aktívan gyakorolják demokratikus jogaikat, ugyanis sok éve minden választáson minden bejelentett lakcímmel rendelkező lakó részt vesz.

A lakók helyi vásárlása korlátozott, tizenegy lakóért ugyanis senki sem nyit üzletet. Egy-egy cég mozgó árusítást végez, vagyis előre megadott időben látogatja a települést, ám aki autóval rendelkezik, bármikor gyorsan eljut Zalaegerszegre vásárolni.

Kapcsolódó
Olaszfa, a kis magyar Toszkána: ahol a testet és a lelket is gyógyítják
A picinyke vasi falunak 42 házát olaszok lakják - és nem véletlenül.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik