Életmód

Hétvégén elindulnak a tiszai hulladékgyűjtésre a petkalózok

Petkupa/Facebook
Petkupa/Facebook
A június 12. és 15. között zajló folyótisztító és hulladékgyűjtő rendezvényen a csapatok Tiszafüredtől Kisköréig eveznek saját építésű pillepalack hajóikon.

Három folyami pethajós hulladékderbit hirdetett meg a Tiszai PET Kupa ötletgazdája, a Természetfilm.hu Egyesület az idén, az első verseny pedig a hétvégén el is startol a Tisza-tavon, írja a petkupa.hu.

A tavasszal meghirdetett idei futamokra nagy volt az érdeklődés, így a nevezési időszak alatt a helyek gyorsan beteltek.

Kapcsolódó
Ilyen csodásan ritkán látható a felhők alól a Tisza-tó
Fodor László látványos dronvideójában megcsodálhatjuk a téli tájat.

A június 12. és 15. között zajló folyótisztító és hulladékgyűjtő rendezvényen a csapatok Tiszafüredtől Kisköréig eveznek saját építésű pillepalack hajóikon.

A már hagyományos folyami pethajós versenyek fontos részét képezik a Tisza hulladékmentesítésének. A két nyári versenyt a Tisza-tóra és a Felső-Tiszára, az őszi pethajós próbatételt pedig a Bodrogra tervezik.

Petkupa/Facebook

A tervezés és szervezés szempontjából még éppen időben vált lehetővé a júniusi rendezvény előkészítése, köszönhetően a járvány mérséklődésének és a rendezvényeket érintő szabálymódosításoknak. Tavaly ősszel hét tonna hulladékot már összegyűjtöttünk a tó árterében, de úgy tűnik, hogy a januári és májusi áradások ismét nagy mennyiségű hulladékot hoztak Ukrajna és Románia felől

– mondta Tamás Zsolt, a PET Kupa versenyigazgatója, a II. Tisza-tavi PET Kupa főszervezője.

A többnapos folyótisztítási akció június 12-én, szombaton Tiszafüreden, a pillepalackon lebegő pethajók építésével indul.

Ezt követően, vasárnap reggel fél 10-kor ünnepélyes megnyitó keretében rajtol el a mezőny a Morotva Kerékpáros Pihenőből. A rendezvényt a Felső-Tiszai Búvár és Vízimentő Egyesület hajóegységei biztosítják, akik a PET Kupa 2013-as indulása óta ügyelnek a petkalózok épségére.

A szervezők az esti programokon várják azokat a helybélieket, akik találkozni szeretnének a petkalózokkal és érdeklődnek a környezet- és természetvédelmi, valamint a kulturális programok iránt.

Kapcsolódó
Páratlan természeti kincsünk a Tisza-tó
Gazdasági megfontolásból hozták létre a Tisza-tavat, ma madárparadicsom és kedvelt turistacélpont.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik