Életmód

440 kilométert gyalogol a svéd Lappföldön egy magyar lány

Nemes cél érdekében indul útnak Till Anilla.

Mindössze 26 éves és már 35 országban járt Till Anilla. A világjáró lánynak sok-sok ezer kilométer van a lábában, nagyon szeret túrázni, zarándokutakon részt venni. Megjárta már az El-Camino-t, részt vett a 432 kilométeres Magyar Zarándokúton is, most pedig júniusban és júliusban egy Svédországot átívelő utazásra készül.

Ez 1567 kilométer lesz az ország legészakibb és legdélibb pontja között, aminek jelentős részét, 440 kilométert a Kungsleden túraútvonalon gyalog tesznek majd meg a párjával.

Anilla jelenleg Svédországban tanul fenntarthatósági kommunikáció mesterszakon. Zarándoklatairól, tapasztalatairól mesélt nekünk.

Till Anilla

Az utazás volt az első szenvedélyem, leginkább olyan helyszínek vonzottak és vonzanak ma is, amelyek kicsit különlegesebbek, például voltam az északi-sarkkörnél a világ legészakibb városában: Longyerbyenben. Szeretek lassan és fenntartható módon utazni, ami számomra azt jelenti, hogy ideálisan egy helyen többet vagyok és azt próbálom körbejárni. Többször voltam külföldön tanulni, most Svédországban, előtte Párizsban, de dolgoztam is külföldön, az Egyesült Államokban is. Mostanában sokkal jobban szeretek a természetre koncentrálni, mert sok város túl hasonló, a természet viszont mindig egyedi

– árulta el a kérdésünkre Anilla, akinél a lassú utazás természetes módon hozta magával a hosszútávú gyaloglást, mert így sokkal jobban tudja értékelni a helyek közötti távokat, és az “úton” is van bőven látnivaló.

Nagy élmény volt számára az El Camino 779 kilométerének megtétele, ami azért is volt különleges, mert előtte több napos gyaloglásokon, túrákon nem vett részt. A 26 napos út alatt rengeteg érdekes helyet látott, érdekes emberekkel beszélgetett, miközben saját magát is jobban megismerte.

Kezdetben nagyon megterhelő volt, a szervezetemnek meg kellett szokni a rengeteg gyaloglást. A 3-4. nap a legnehezebb, ekkorra jelentkeznek a hát és lábfájdalmak és minden egyéb fizikai nehézség. Ha ezen valaki túllendül, utána már könnyebb. Így voltam ezzel én is

– árulta el Anilla, aki a Magyar Zarándokúton is hasonlókat tapasztalt, mégis imádta, hiszen sok csodás, addig számára ismeretlen magyar tájat fedezett fel.

Till Anilla

Hihetetlen euforikus érzés a célig eljutni. Megélni azt, hogy fizikailag és mentálisan is képes voltam teljesíteni a kijelölt távot

– mondta el Anilla, aki a mostani svéd útját tavaly óta tervezi.

Ezt az országot is szeretném jobban megismerni, hiszen most itt élek. Már a magyar zarándoklat alatt eszembe jutott, hogy jó lenne egy ilyen túrát a jótékonysággal összekötni, a pontos tervek azonban akkor még nem körvonalazódtak. Mára tudom, mit szeretnék

– árulta el a túrázó lány, aki a Charity Challenge logikájához hasonlóan szeretne jótékonysági gyűjtést kapcsolni zarándoklatához. Az eddigi hosszútávú túrázásait pusztán a kaland vezérelte, idén azonban mindenképpen egy jó üggyel társítaná a megmérettetést. Akárcsak a jótékonykodó maratonfutók, egy fontos, hasznos és gyönyörű céllal fog közel három héten keresztül minden reggel felkelni. Szeretné ezzel az úttal a magyar vadvilág megőrzésének fontosságára felhívni a figyelmet.

Éppen ezért nyitotta meg GoFundMe oldalát, amelyen gyűjteni szeretne. A célja 300 euró, amit 100 százalékban konzervációs akcióra adományozna Magyarországon. Kifejezetten olyan szervezetnek szeretné a pénzt felajánlani, ahol azzal foglalkoznak, hogy vad, természetes területeket vásárolnak – vagy ha nem vásárolnak, hanem más módon működnek, akkor az adott területet rehabilitálják és védik.

Till Anilla

Abban reménykedik, hogy akciójával kicsit jobban felhívja ezekre az élőhelyekre a figyelmet.

Szerintem a járvány is megmutatta, hogy a charter járatos hétvégi kiruccanások nem fenntarthatóak sem az ember, sem a bolygó egészsége szempontjából, és bár az ilyen típusú utakat én is szerettem, most már sokkal lassabban és fenntarthatóbban szeretnék világot látni, és az ilyen túrák erre nagyon is alkalmasak. A közben átélt életérzés pedig a mindennapokban abszolút hasznosítható, hiszen önmagunk legyőzése, egy célért való küzdelem a mindennapi élet mozgatórugói lehetnek

– állítja a világutazó.

Anilla Youtube csatornáján még többet is megtudhatsz a túrákról, ha pedig szívesen adományoznál, ide kattintva megteheted.

Kapcsolódó
Mások kanapéján alszik a sajátját pedig kiadja a miskolci világutazó
Kíváncsiság, nyitottság, bizalom - ez a kulcs.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik