Pixabay/Congerdesign
Életmód

8 biztos tipp a mézédes dinnye kiválasztásához

Napokon belül piacon a szabadföldi  magyar dinnye. Válasszuk a legjobbat!

Kedvező időjárás esetén július közepén kerülhet a magyar dinnye a piacokra – nyilatkozta a napokban a Magyar Dinnyetermesztők Egyesülete elnöke.

Göcző Mátyás elmondta, korábban az oltott görögdinnyéket már április első napjaitól ki tudták ültetni, de erre tavaly és idén sem volt lehetőség. Májusban pedig nem ritkán 6-8 fokosak voltak a reggelek, ami további csúszást eredményezett.

Akik fólia alatt vagy növényházban termelnek, június 20-ától tudnak magyar dinnyét kínálni, de ez elenyésző mennyiséget jelent

– jegyezte meg.

Magyarországon jelenleg 4000-4200 hektáron termesztik a görögdinnyét, ebből Békés megyében 1600-1800 hektáron.

A Békés megyei Medgyesegyházán termelő Göcző Mátyás a növények jelenlegi állapota alapján jó termésre számít, amely “a hazai igényeket maximálisan ki tudja elégíteni, és exportra is jut”.

Tavaly 200-220 ezer tonna körüli termésmennyiségre számítottunk, ami végül 170 ezer tonna körül alakult. Ennél idén többet szeretnének elérni, reményeink szerint a 200 ezer tonna közelében fogunk járni

– fogalmazott az egyesületi elnök.

Hogyan deríthető ki a dinnye íze anélkül, hogy megkóstolnánk?

Szerencsére rengeteg hasznos módszer létezik, amelyek bár külön-külön még nem jelentenek garanciát a mézédes ízre, ám ha a módszereket együtt, egyidejűleg alkalmazzuk, annál nagyobb eséllyel fogjuk kiválasztani a legfinomabb gyümölcsöt a választékból!

Sokan például azt hiszik, hogy az apró vágások és sérülések rosszat jelentenek a görögdinnye sárga részén, ezért inkább a minél szebb, tisztább, sérülésektől mentes példányt választják. Pedig ezek a foltok azt jelentik, hogy a méhek megérintették a fiatal növényt, ezáltal apró sérüléseket okoztak a héjában, amitől bár nem tűnik szépnek a gyümölcs, ám annál finomabb, hiszen a méhek köztudottan az édes dolgokat szeretik!

Minél több ilyen apró, hálószerű foltot látunk a görögdinnyén, annál nagyobb az esélye, hogy a benne található gyümölcshús édes lesz.

Ilyen és ehhez hasonló hasznos tippekkel lát el minket a lentebb bemutatott képes anyag, amelyet a Pantonia és a PhantomPatterns csapata készített el számunkra.

Fontos kiemelni emellett azt is, hogy a dinnye rendkívül egészséges a nyári évszakokban, hiszen rengeteg nedvet tartalmaz — több, mint 90%-a víz —, a nagy hőségben pedig fokozott veszélyt jelent a kiszáradás.  Éppen ezért célszerű sok dinnyét enni, hiszen nem csak az ízlelőbimbókat kényeztethetjük, de testünk víztartalékait és homeosztázisát is fenntarthatjuk.

Nem mellesleg pedig — bár a dinnye eredetileg Afrikából származik — a gömbölyded gyümölcs megvásárlásával azokat a magyar termelőket támogatjuk, akik lehetővé teszik számunkra, hogy friss, finom és egészséges gyümölcsök kerüljenek családunk asztalára nap mint nap.

Mindezek tudatában következzenek a tippek, amelyekkel jelentősen megnövelhetjük a sikeres és finom dinnyeválasztás esélyét!

Kapcsolódó
9 ötlet nyári piknikhez dinnyeimádóknak
Nyári piknikeken kreatív megoldásokat varázsolhatunk a görögdinnyéből vendégeink örömére.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a Sokszínű vidék Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.