Közösségeket épített, negyvennél is több ifjúsági tábort szervezett, és már több mint nyolcvanezer palacsintát sütött a makói származású plébános, írja riportjában a Délmagyar.
Gyenes Csabát 23 éve szentelték pappá, és a kezdetek óta nagy hangsúlyt helyezett a fiatalok nevelésére, éppen ezért nem véletlen, hogy a két évtized alatt 46 gyerektábornak volt vezetőségi tagja. 20-tól 300 főig terjedő táborokban látott el lelkipásztori feladatokat, vagy a konyhát vezette, és számos tábornak ő volt a főszervezője.
A környékbeliek „palacsintás plébánosként” emlegetik őt. Nem véletlen, hiszen többször is Guinness-rekordot állított fel palacsintasütésben.
Először 2001-ben az ÁGOTA táborban sikerült rekordot állítani, akkor sütöttem először 24 órán keresztül palacsintát, körülbelül 10 ezer darab készült. Nagyon sokat készültem erre, a sportpályára jártam futni, 25 kört futottam nyáron a legmelegebben két súlyzóval a kezemben, de ez nem fizikai, hanem mentális edzés volt
– emlékezett vissza.
Mint mondta, első rekordja után sokan kezdtek sütésbe az országban, többen megdöntötték a rekordot, majd 2011-ben a zsombói iskola udvarán már 48 sütővel sütött egyszerre 24 órán keresztül, majd 2012-ben a zsombói falunapon 18 ezer darabot készített egy nap alatt.
Ezt szintén megdöntötték, majd utoljára Kevermesen állítottam fel rekordot, akkor 33 ezer sült meg 24 óra alatt
– elevenítette fel a történteket.
33 ezer palacsinta rengeteg, mégis elfogyott még aznap az utolsó darabig, több ezret a környező települések intézményeibe is vittek belőle.
700 kilogramm liszt kellett mindehhez, 90 literes dézsában keverték a tésztát egy keverőszárral. Tejport és tojásport használtak, szóda nem volt benne, hiszen ekkora mennyiséghez 2 ezer liternyi kellett volna.
Utolsó rekorddöntése Dunaföldváron történt, ahol a helyiekkel közösen, 30 fős csapattal 48 ezer palacsinta sült meg a közreműködésével 24 óra alatt, 1300 kiló liszt felhasználásával.
Mint mondta, soha többet nem szeretne rekordot felállítani, mert bár nagyon jó buli, de rengeteg teendővel, előkészülettel jár. Hozzátette, a sütés a legkisebb része. Elárulta, otthon sosem készít palacsintát, akkor szokott csak fogyasztani, ha egy-egy eseményre meghívják őt és a csapatát palacsintát sütni.