Életmód

A házimunkának is van ára! Mutatjuk, mennyi fizetést kellene kapnunk érte

Pixabay/snuffleupagus
Pixabay/snuffleupagus
Most kiderül, mennyi pénzzel rövidítenénk meg a családi kasszát, ha feladatainkat mások végeznék el helyettünk?

Ahogyan mondani szokták, mindennek ára van, de nem mindennek van értéke. Ez több mindenre igaz lehet, de a házimunka az valahogyan minden tekintetben amolyan mostohagyerek. Se ára, se értéke nincs. Legalábbis sokszor így érezzük.

Mielőtt számszerűsítenénk házimunkánk árát, szaladjunk végig, mik azok a szakmák (nevezzük annak), amik egy szimpla háztartásban szükségeltetnek.

Mosodai alkalmazott és takarító, konyhai kisegítő, amolyan 3 az 1-ben kategória, nevezhetjük jolly jokernek is. Bár a mosást elvégzi helyettünk a mosógép, de aki már látott fehér pólót mosás után szürkévé vagy éppen rózsaszínné átváltozni, az tudja, hogy némi hozzáértés ehhez a munkához is kell, mint ahogyan idő és türelem a zoknik párosításához.

Ismerjük el, hogy a mosogatás sem  a kreativitás netovábbja, de meg kell csinálni. Napjában akár többször is. Az pedig tényleg áldás, ahol ezt kiváltotta már a mosogatógép. Ezekben az otthonokban legalább egy feladattal kevesebb a munka és ok a vitára. Mármint, hogy ki mosogasson megint. Természetesen Maris vagy Jolánka, függően attól, hogyan neveztük el a modern technika másik nagy vívmányát.

De ha már elvégeztetett a feladat, akkor még mindig nem várható el, hogy az edények a helyükre sétáljanak, tehát akad még teendő, mint például a ruhákat kiteregetni, majd a szuperszónikusan gőzölős, vezeték nélküli vasalóval gyűrődésmentessé tenni azokat. És persze szépen élére hajtogatva a szeretett ruhadarabokat a szekrénybe helyezni. Tudjuk, hogy ez akár semmiségnek is tűnhet, azért valljuk meg, mégiscsak jobb reggel a gardróbból öltözködni, mint a szárítógépből. Mindezt tiszta lakásban. Máramennyiben kitakarított valaki.

Logisztikai főmunkatárs szerepkörben átgondoljuk a hetet, majd a napokat, mikor, kit, hová kell vinni, melyik csemeténknek mikor van edzése, zeneórája, és hogyan tudunk minél gyorsabban A pontból B pontba jutni úgy, hogy időben és főleg mosolyogva érkezzünk értük az iskolába vagy a különórára. Mindemellett, bár tűpontos tervezési naplóval rendelkezünk, mégis beüthet a krach, és akkor az újratervezésben is profiknak kell lennünk, hogy a nap végére minden a helyére kerüljön és békével zárjuk a napot.

Ügyintézőként befizetünk, utalunk, számlákat rendezünk, ügyfélszolgálattal beszélünk, majd újra beszélünk, még mindig kedvesen, majd jó esetben megértjük, ha nem tudják megoldani a problémánkat. Ha beteg a gyerek orvoshoz visszük, ha meghibásodás van bárhol a lakásban szerelőt hívunk, és sorolhatnánk, hiszen ügyekből mindig akad jó pár.

Pedagógus, edző- vagy mentálos szakemberként kellő figyelemmel és lojalitással meghallgatjuk csemeténk problémáját, békésen kezeljük a kifogásait, higgadtan az iskolai feladatok elvégzésére inspiráljuk, majd ellenőrizzük és mosolyogva megdicsérjük. Együtt focizunk vagy labdázunk, kerékpározunk, úszunk vagy akár ugrálókötelezünk vele, csak hogy rászoktassuk a rendszeres mozgásra. Megértjük, ha rossz napja volt, ha összeveszett egy osztálytársával és toleráljuk, ha alkalomadtán velünk sem akar kommunikálni.

Kapcsolódó
Sikeresebb felnőttek lesznek a házimunkát végző gyerekek
Azáltal, hogy a szülők házimunkára szoktatják gyerekeiket, megtanítanak nekik egy nagyon fontos dolgot: a munkát el kell végezni, mert az élet része.

Anyagbeszerzőként átlátunk a slmasztikán is, tudjuk, hogy mennyi olaj van még és mikor fogy ki, hogy a hűtőből milyen zöldség hiányzik, hogy a virágföldbe tápoldatot kell venni, hogy lemerült az elem az éjjeli lámpából és pótolni kell,  mindeközben fejben vagy notes appban pikk-pakk összeállítjuk a bevásárlólistát az elkövetkező napok reggeli-ebéd-vacsorájához, és mindezen túl nem felejtjük a megfelelő nasimennyiséget sem.

Műzliszelet, banános csoki vagy éppen epres.., ha legutóbb narancsot vett, akkor most a változatosság kedvéért másról gondoskodik, esetleg meglepiként gránátalmát is tesz a kosárba, mert azt imádják a lurkók. Valljuk meg, egy anyagbeszerzőnek igen fontos és szerteágazó feladata van. Többek között a pénzügyekért is felel.

Szakácsunknak talán nincs szakácskabátja és -sapkája, sőt lehet, hogy a kötényét sem veszi fel, de sokszor a semmiből is csodás ízeket varázsol a családi asztalra. A reggeli vajaskenyeret is változatossá tudja tenni, mint ahogyan a főételek elkészítésénél is igyekszik a család apraja-nagyja kedvébe járni.

Kertészre is szükség van, tavasztól őszig mindenképp. Hogy a szomszéd kertje ne legyen zöldebb, de legalábbis a miénk se legyen gondozatlan, így a fűnyírás majdnem heti rutin, ami mellett a kert  ápolása, a bokrok, virágok gondozása is bele kell, hogy férjen, többnyire a szabadidőnk rovására. Tegyük hozzá, hogy ezen feladatok minden tekintetben a javunkat, jó közérzetünket szolgálják, tehát ezesetben ne nyitogassuk a képzeletbeli panaszkönyvet.

Most pedig nézzük meg, hogy mennyi pénzzel rövidítenénk meg a családi kasszát, ha feladatainkat mások végeznék el helyettünk. A lista nem részletes, helyenként az óradíjak sem fedik a valóságot, de így is meglepő számokat láthatunk.

Nézzük akkor, hogy mennyit ér a házimunkánk? 

Kapcsolódó
Régimódi, de hasznos! 12 háztartási praktika a nagyiktól
Ahogyan bölcsen emlegették: a kevesebb néha több!
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik