Életmód

11 tárolási tipp, hogy sokáig friss maradjon az élelmiszer

Egyszerű praktikák, hogy semmi se menjen veszendőbe.

Fontos, hogy friss zöldség-gyümölcs mindig legyen otthon, még ha nem is járunk mgyakran vásárolni. Az immunerősítés nemcsak ajánlott, de kötelező is az év minden szakaszában, ehhez pedig elengedhetetlen a kiegyensúlyozott táplálkozás, aminek jelentős hányadát a zöldség- és gyümölcsfélék teszik ki. De hogyan tartsuk frissen a vásárolt élelmiszereket, gyümölcsöket? A legegyszerűbb módja ennek sokszor a fagyasztás, de most más módszereket is lehetségesek, írta a Bild der Frau.

Íme tippjeink az élelmiszerek helyes tárolására:

1. Zöldfűszerek

A fűszerek szeretik a hideget. Ha lefagyasztjuk őket, megtartják intenzív aromájukat. Aprítsuk fel őket, majd kevés olajjal elkeverve tegyük jégkockatartóba, és mehet is a fagyasztóba. Így egyúttal az adagolásukat is megoldjuk.

Fotó: Pixabay

2. Tojás

Sokan nem tudják, de a tojás is jól fagyasztható, de nem egészben. Verjük fel, adjunk hozzá kevés olajat és sót, majd mehet a fagyasztóba jégkockatartóban, vagy joghurtos poharakba adagolva.

3. Tojásfehérje, sárgája

Mindkettő jól lefagyasztható külön-külön is. Arra figyeljünk, hogy ha a sárgáját süteménybe használnánk, alaposan ki kell engedni. A fehérjét, ha omlettet készítünk belőle, félig fagyosan is felhasználhatjuk.

Fotó: Pixabay

3. Tej

Ugyancsak fagyasztható, de csakis felbontás előtt, eredeti csomagolásban.

4. Tejszín és tejszínhab

A felvert tejszínhab is jól tűri a fagyasztást, így ne essünk kétségbe, ha marad felesleg. Tegyük kanalanként sütőpapírra, majd fagyasszuk így le. Aztán akár zacskóban is tárolhatjuk a megfagyott, kanálnyi habot, majd egyesével is kivehetjük, és hozzáadhatjuk kávéhoz vagy egy forró csokihoz.

A folyékony tejszín kis joghurtos, tejfölös dobozban, vagy a saját tetrapak csomagolásában kiválóan fagyasztható.

5. Banán

Ha a hűtőszekrénybe tesszük a banánt, gyorsan megbarnul, szobahőmérsékleten pedig megrohadhat. Csavarjuk szorosan frissentartó vagy alumínium fóliába a szárát, így megakadályozzuk, hogy hamar megromoljon a konyhában.

6. Ananász

Sokszor hamarabb elkezd penészesedni a vitamindús gyümölcs, mielőtt felhasználnánk. Hogy ezt megakadályozzuk, vágjuk le a tetejét, és állítsuk a feje tetejére.

Fotó: Pixabay

7. Bogyós gyümölcsök

Ezek a gyümölcsök hamar erjedni kezdenek. Ennek megakadályozására tegyük őket ecetes víz keverékébe rövid időre.

8. Kenyér

A kenyér hamar penészes lehet. A maradékot ezért csomagoljuk alufóliába, majd fagyasszuk le. Felhasználás előtt rövid időre a sütőben is átmelegíthetjük, így olyan langyos lesz, mintha friss kenyeret vettünk volna. Persze, ha száraz, régi kenyeret fagyasztunk le, az kiengedés után sem lesz ropogós, friss.

9. Nyers tészta

A süteménytésztát is lefagyaszthatjuk, ha egyszerre többet készítettünk belőle. Csavarjuk folpackba, és felhasználás előtt vegyük ki a hűtőből, majd formázzuk kedvünkre.

10. Liszt

Ha lefagyasztjuk, elkerülhetjük a nemkívánatos rovarfélék megjelenését benne. De ha mégis kerültek bele, akkor is hatásos ellenük a fagyasztás: két napig tartsuk fagyasztva a mélyhűtőben, majd engedjük ki, szitáljuk át, és tároljuk alumínium tartóban jól elzárva, sötét helyen.

11. Diófélék

Egészséges nassolnivalók, és sütemények elengedhetetlen hozzávalói a diófélék, viszont hamar megavasodnak szobahőmérsékleten. Hogy ezt elkerüljük, tároljuk őket a fagyasztóban. Felhasználás előtt csak vegyük ki onnan a szükséges mennyiséget, és már mehet is a sütibe kiengedés nélkül.

Kiemelt kép: Pixabay

10 élelmiszer a cinkhiány okozta betegségek kivédésére
Ha mindennap fogyasztunk ezekből az élelmiszerekből, nem kell tartanunk a cinkhiány okozta betegségektől.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik