Otthon készült

Ne tároljunk tejet és tejtermékeket a hűtő ajtajában

Egy jól elrendezett hűtőszekrény létfontosságú az élelmiszerek  biztonságos tárolásához, és segít minimalizálni a pazarlást, írja a Cosmopolitan. Az első szarvashiba, amit a leggyakrabban elkövetünk, hogy a tejet és a tejtermékeket a hűtő ajtajába tesszük. Praktikus persze, nehezebben dőlnek el az itt tárolt dobozok, de mégsem ez a legjobb megoldás, mindjárt el is magyarázzuk, miért.

Hol tároljuk akkor a tejtermékeket?

Ami biztos, ne az ajtó polcain! A tejet tartalmazó élelmiszerek ugyanis különösen érzékenyek a hőmérsékletre, és annak változásaira. Márpedig az ajtó polcai az egyik legmelegebb részei a hűtőszekrény belsejének, ezt a területet éri a legnagyobb hőmérséklet változás, amikor kinyitjuk az ajtót, a melegebb levegő ide áramlik.

A hűtő ideális hőmérséklete 1 ° C és 4 ° C között van, az élelmiszerek biztonságos tárolásához 5 ° C-nál alacsonyabb hőmérséklet kell. Ezért is fontos, hogy soha ne tegyünk forró ételeket a hűtőbe, mivel az megnöveli az általános hőmérsékletet.

A tejtermékek legideálisabb helye a hűtőben az alsó és  középső polcon lehet, ahol a hőmérséklet hidegebb, és állandóbb, mint a hűtőszekrény ajtajában.

Figyelem! Viszont a vajnak és a lágy sajtoknak nem kell a hűtőszekrény leghidegebb részében lennie!

Az alsó polcok

Ez a hűtőszekrény leghidegebb része, ahol érdemes a becsomagolt nyers húst és halat tartani. A nyers étel elhelyezése az alsó polcon minimálisra csökkenti a keresztfertőződés kockázatát.

Alsó/középső polcok

Tejtermékek, például tej, sajt, joghurt és vaj ideális helye. A tojásokat is érdemes a hűtőajtó helyett a középső polcok egyikén tartani.

Felső polcok

Itt olyan élelmiszereket érdemes tárolni, amelyek nem igényelnek főzést, mint például a maradék sült húst és hozzá a köretet.

A hűtőajtó polcai

Ez a hűtőszekrény legmelegebb területe, és a leginkább érzékeny a hőmérséklet-ingadozásokra. Itt tároljuk a természetes tartósítószereket tartalmazó ételeket, például fűszereket, dzsemeket és gyümölcslét.

Még pár praktikus tanács, amely segíthet:

  • A kinyitás után a hűtőszekrényben tartsuk a fűszereket, lekvárokat és zseléket.
  • A főtt ételeket megfelelően tároljuk és fedjük le, a nyers húst és a halakat is jól el kell lezárni.
  • Amennyire lehetséges, a nyers és a főtt ételeket egymástól elkülönítve kell tárolni.
  • Rendszeresen tisztítsuk meg a hűtőszekrényt, a kényesebb helyeken használjunk a tisztításhoz fogkefét.
  • A jég felhalmozódásának elkerülése érdekében rendszeresen olvasszuk le.
  •  Ügyeljünk arra, hogy a friss ételeket, például salátákat és gyógynövényeket, tartsuk távol a hűtőszekrény hátsó részétől, mert odafagyhat, hamarabb tönkremegy.

Kár minden megvásárolt élelmiszert egyből automatikusan a hűtőben tárolni!

Ilyen az avokádó, a banán, a szilva és a paradicsom, alma, narancs, citrom, a kígyóuborka, a sárgarépa, de a krumplinak és a sárgarépának is jobb helye van egy hűvösebb kamrában, mint egyből bedobni a hűtőbe.

Címlapkép: Pixabay

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik