Kertünk-Portánk

Hűtőtáska helyett itt egy zseniális megoldás

Egy nyári kerti parti elmaradhatatlanul fontos része a hűtött ital, de egy fűnyírás után is jól jöhet egy kis hűsítő.

Ha nem szeretnénk jeges megoldásokkal és vödrökkel szaladgálni, akkor jó megoldás lehet az alábbi ötlet.  Jól jöhet azonban egy sátrazás során, megfelelően feldíszített cserépben pedig egy romantikus vacsora ékszere is lehet, tökéletes pezsgőhűtő formájában.

Íme, 3 pofonegyszerű lépésben az unmodern hűtő, melyhez sem áram, sem jégkocka nem szükségeltetik. Előbb azonban lássuk, mit készítsünk elő a művelethez.

Hozzávalók

  • 1 nagy agyagcserép ( minél nagyobb, annál jobb)
  • 1 kis agyagcserép ( lehetőleg illeszkedjen a nagyobb űrtartalmúhoz)
  • szigetelőszalag
  • finomszemcsés homok ( esetleg további díszítésként aprókavics )
  • víz
  • vastag, lehetőleg fehér törölköző

1. lépés:Ha kell, ragaszd le a cserép alján lévő kis lyukakat, hogy a nedvesség ne tudjon majd elfolyni. A nagyobbik cserép alján egyenletesen oszlass el 3-4 cm finom homokot. Helyezd bele a kisebbik cserepet.

2. lépés: A két cserép közötti űrt töltsd fel teljesen homokkal. A homokra önts annyi vizet, amennyit felvesz.

3. lépés: A törölközőt mártsd vízbe, majd csavard ki egy kicsit, úgy, hogy a víz ne csöpögjön belőle. Takard le a cserepeket.

És kész is vagyunk! Készen van a vészhűtő, a bulihűtő. Már csak arra kell várnod, hogy a nedves törölköző és a nedves homokréteg párologtatása során lehűljön a kis hűtőd belseje. A megfelelő hőmérséklet eléréséhez, ami 6-7 Celsius fok, körülbelül 5-6 órát kell várni.

Hogyan működik?

Csak egy kis fizika. A külső meleg hőmérséklet hatására a homokban lévő víz elkezd párologni, ami a nagyobb cserép irányába fog lecsapódni. A kisebb cserépből felszabadult energia hatására pedig jelentős nagyságú hőmérséklet csökkenés következik be.

Ne felejtsük, jól jöhet egy sátrazás során is, sőt  megfelelően feldíszített cserépben egy romantikus vacsora ékszere is lehet, tökéletes pezsgőhűtő formájában.

Szerző: Botos Dalma

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik