Életmód

Európa egyik legkövérebb nemzete a magyar

pixabay
pixabay
Március 4-e az Elhízás Elleni Világnap. Egyes daganatok és a szívinfarktus kockázatát is jelentősen növeli az elhízás.

Háromszorosára nőtt az elhízottak aránya az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint 1975 óta, és néhány éven belül a halálozások kétharmadáért is közvetve az elhízás, illetve a mozgásszegény életmód lesz felelős, írja közleményében a Semmelweis Egyetem.

Kapcsolódó
Ételeinkben rejlik a hosszú élet titka
A titok nyitja a rendszerességben van, a cél pedig a hosszú, egészséges élet.

Magyarországon a felnőtt lakosság több mint fele túlsúlyos, a harmada pedig elhízottnak számít. Ennek egyik oka a túlzott kalóriabevitel: aki minden nap csak 200 kalóriával többet fogyaszt el, mint amennyit felhasznál, egy év alatt 8 kilogramm lerakódott zsírral gyarapszik.

Mi a különbség egészségügyi szempontból a túlsúly és az elhízás között? Mi az a testtömeg-index? Mennyi kalóriára van szüksége egy átlagos felnőttnek?

– egyebek között ez is kiderül a Semmelweis Egyetem animációs, egészségmegőrző filmsorozatának második évadkezdő epizódjából.

pixabay

Magyarország mára Európa egyik legkövérebb nemzetévé vált, de világszinten is dobogós helyen áll. Az elhízás nagyon súlyos egészségügyi problémák kialakulásához vezet, illetve több halálos betegség kockázatát is jelentősen megnöveli, köztük például a szívinfarktusét, a trombózisét, a II. típusú cukorbetegségét vagy a stroke-t.

Legjobb megelőzni a súlygyarapodást, hiszen minden plusz kilóval egyre nő a krónikus betegségek és szövődményeik veszélye és romlik az életminőség, ám egyre nehezebb megszabadulni a felszedett kilóktól

– olvasható a közleményben.

A tartós és egészséges fogyás hosszú időt, odafigyelést és komoly kitartást igényel. A nagyon súlyos elhízás kezeléséhez pedig akár több szakember összehangolt segítségére is szükség lehet.

A KliniKaland második évadának további részeiben szó lesz még az allergiáról, a lázról és a vitaminokról is.

Az animációs filmet a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatóságának filmes csapata készítette (animáció: Gál Bettina). Az elhízás szakmai lektora dr. Karádi István, a Semmelweis Egyetem Belgyógyászati és Hematológiai Klinika professor emeritusa.

Kapcsolódó
Elhízáshoz vezethet a szennyezett levegő
A szmogot már korábban összefüggésbe hozták a 2-es típusú diabétesszel, az elhízással és a gyulladásos bélbetegségekkel is.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik