90 évesen ült vissza az iskolapadba az olasz nagymama

Egy újabb példa arra, hogy soha nem késő újrakezdeni.
Kapcsolódó cikkek

90 éves korában ült vissza az iskolapadba egy olasz nő, aki annak idején a második világháború miatt szakította félbe a tanulmányait, írja a Guardian.

A cikk szerint Annunziata Murgia a valaha volt legidősebb diák az olasz oktatási rendszerben, aki az úgynevezett licenza media megszerzésére hajt. Olaszországban ezt a bizonyítványt kapják a gyerekek az általános iskola elvégzését követően 14 éves korukban.

A nagymama esti tagozaton végzi az iskolát a szardíniai Dolianova városában.

Szeretek tanulni. Mindig is szerettem. De amikor a háború kitört, megváltozott az egész életem. Dolgoznom kellett, a családom nehéz időkön ment keresztül és segítenem kellett nekik. Akkoriban csak azok tanulhattak, akiknek volt rá pénzük

– magyarázta.

Murgia később varrónő lett, de amikor csak tudott, szabadidejében tanult. Szenvedély a történelem és a zenetudomány.

Mindig is imádtam a történelemkönyveket, azért is, mert része vagyok annak a történelemnek, amit leírtak a könyveknek. Láttam a következményeit az első világháborúnak és átéltem a második világháborút

– fogalmazott.

Murgia legfiatalabb osztálytársa mindössze 16 éves. Ő pótvizsgázik, a nagyinak viszont ez lesz az első próbálkozása a bizonyítvány megszerzésére.

A vizsgán olasz irodalom mellett matematikából is számot kell adni. A licenza media szükséges ahhoz, hogy valaki középiskolában tovább tanulhasson.

Irodalomtanára, Marina Pilia szerint Murgia nagyon szenvedélyes és aktív diáknak számít. Ugyan van némi gond a hallásával és egy esés miatt a napokban nem volt a legjobb formájában, rendkívül sokat jelentkezik az órákon.

Az eddigi legidősebb vizsgázó egy 87 éves nő volt, ő 2016-ban szerezte meg a bizonyítványát. Murgia azt mondja, tanárai fantasztikusak, az osztálytársai pedig olyanok, mint az unokái.

A vizsgáról pedig annyit mondott: mindent bele fog adni.

Kapcsolódó
100 napig tanított ugyanabban a ruhában, és okkal tette
A kihívásnak számtalan követője lett.