Mozaik

Pásztorlányoké a jövő Spanyolországban

Pexels.com
Pexels.com
Az új iskola reményei szerint az elnéptelenedett vidéki falvak új életre kelnek, ha nőknek is megnyílik ez a munkalehetőség.

Álmodoztál már arról, hogy válladra veted a tarisznyád, és a szabad ég alatt terelgeted a nyájadat? Nos, hazánkban talán nem ez a munka testesíti meg az ideált, Spanyolországban azonban, amikor a spanyol nők esélyt kaptak arra, hogy jelentkezzenek az újonnan indított 21. századi pásztorlányok iskolájába, azonnal 265-en csaptak le az alkalomra, írja a treehugger.com.

A projekt egyértelműen megválaszolja a társadalmunkban fennálló igényeket

– mondta Susana Pacheco, az új iskola szóvivője.

Kapcsolódó
Vadnyugati videó készült a hortobágyi gulya behajtásáról
Ilyen perspektívában western a javából.

Az iskolát a Spanyol Elnéptelenedés Elleni Egyesület (AECD) létesítette, egy szervezet, ami Spanyolország fogyatkozó vidéki falvainak újjáélesztésével foglalkozik. Az elmúlt 50 évben Spanyolországban a vidéki falvak elvesztették lakosságuk 28 százalékát. Jelenleg 6800 olyan falu van, ahol a lakosság kevesebb, mint 5000 fő.

Valahányszor egy ház elnéptelenedik egy faluban, elveszítjük azt a bölcsességet, amit őseink a tapasztalataikkal felhalmoztak

– mondta Lídia Díaz egyesületi elnök.

Az új iskola célja ennek a veszteségnek a leküzdése, különösképpen a már vidéken élő vagy ott élni kívánó nők iskoláztatásával és foglalkoztatásával.

Az iskola mögött az az ötlet áll, hogy a nők elsajátíthassák azokat a készségeket, amikre szükségük van saját vidéki vállalkozásuk elindításához, és ezáltal a vidék újjáélesztéséhez.

Ha azt akarjuk, hogy a falvak ne vesszenek el embereket, a vidéki pedig elérje a gazdasági és társadalmi fenntarthatóságot, akkor alapvető a nők jelenléte és az, hogy ösztönözzük őket új tevékenységek végzésére

– mondta Pacheco.

Ennek érdekében a kiképzés alatt álló pásztorlányok 460 órányi online órát és 255 órányi gyakorlati oktatást kapnak a spanyol Kantabria régióban, ahol az iskola lesz. A gyakorlati tanfolyamokat helyi pásztorok és termelők tartják. A nők megtanulják juhok, tehenek, kecskék, lovak, sertések és más állatállomány nevelését, valamint más fontos készségeket, amik szükségesek a 21. századi fenntartható mezőgazdaságban. A tanfolyamon méhészetet, természetes növényekkel való munkát és a fenntartható turizmust is tanulnak a hallgatók.

 A kifejezetten nők számára tervezett iskolát természetesen családbaráttá kell tenni

– mondta Pacheco. Más vidéki tanfolyamokkal ellentétben az iskola ösztöndíjat biztosít, hogy a gyerekek gyermekgondozásban részesülhessenek, amíg az édesanyjuk tanul.

Az iskola még nem kezdődött el. A szervezők december végén írták ki a pályázatot, február közepén pedig lezárták.

Most folyik a finanszírozás biztosítása a 30 hallgató számára, akik az első osztályt alkotják. De miután az iskola beindul, szervezői remélik, hogy ez új kezdetet jelent Spanyolország vidékének is.

Kapcsolódó
Kulcson találták meg a boldogság és a szabadság kulcsát
A fővárosi lét után ma már a vidéki tanya a fiatal házaspár mindene.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik