Virágzó vidékünk

Vadnyugati videó készült a hortobágyi gulya behajtásáról

Ilyen perspektívában western a javából.

Európában Magyarországon él a legtöbb őshonos állatfaj és ezek megőrzésében fontos munkát végeznek a hortobágyi pásztorok. Munkájukból minden évben ízelítőt kapnak az érdeklődők a Szent Dömötör napi behajtási ünnepségen az október 26-i Dömötör naphoz legközelebb eső hétvégén.

Bioszféra rezervátum a mi füves pusztánk – Ezért szeretünk, Hortobágy
A Hortobágy hazánk első nemzeti parkja, hungarikum és a Világörökség része is.

A szent vértanú emléknapja Magyarországon főként a pásztorélet hagyományaiban kapott helyet, Dömötör lett a hazai juhászok védőszentje, névnapját juhászújévnek is nevezték. A nap a XVI. századtól a pásztorok és a mezőgazdasági cselédek szegődtetési napja volt, ugyanis sok helyen ekkor számoltak el a juhászok gazdáikkal, meghosszabbították vagy megszüntették a szolgálataikat, és a pusztai legelőkről behajtották téli szálláshelyükre a jószágot.

A napokban került ki a legnagyobb közösségi videómegosztóra egy rövidfilm, melyen három juhász – Barta Sándor, G.Nagy László és Bihari Szabolcs – lóháton tereli a hortobágyi gulyát a telelőhelyére. A videó azért különös, mert ilyen perspektívában – a zenei aláfestésnek köszönhetően mint egy vadnyugati westernben – korábban nem láttuk még a jeles eseményt. Most azonban megnézhetjük, szerintünk tökéletesre sikerült.

Kiemelt kép: MTI/Czeglédi Zsolt

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik