Virágzó vidékünk

Egyre többen választják a vidéki életet Budapest helyett

A legtöbben Budapestet hagyták el, közel hatezerrel többen mentek el a fővárosból, mint ahányan éreztek – derült ki az ingatlan.com legfrissebb elemzéséből, amely a hivatalos demográfiai adatok alapján mutatja be az országon belüli vándorlások, költözések tavalyi mérlegét.

A vidéki megyék közül Pest megye a legnépszerűbb, ott 15 ezerrel nőtt az állandó lakók száma. Összességében  57 ezren érkeztek és 42 ezren költöztek el a megyéből.

A hivatalos statisztikákban szereplő belföldi vándorlások nagy szerepet játszanak egy-egy térség, város lakáspiacán, mert alapvetően befolyásolják a keresletet. Az is látszik, hogy a gazdaságilag, iparilag fejlettebb régiók vonzóbbak a költözések, azaz a vándorlások szempontjából

– értékelt Balogh László vezető gazdasági szakértő.

Az ingatlan.com összefoglalója szerint Pest megyében után Győr-Moson-Sopron áll a második helyen, Fejér megye pedig a harmadik, előbbiben 2405 fős, utóbbiban 1481 fős pluszt mutat a mérleg. A megyék közül Szabolcs és Borsod rendelkezik legnagyobb mínusszal, több mint 3-3 ezerrel többen költöztek máshová.

Budapesten belül  több mint 39 ezren váltottak állandó lakhelyet

Az elköltözők és odaköltözők mérlege alapján a XI. kerületbe érkeztek a legtöbben: 900 fős többlettel rendelkezik a kerület. Utána a XVIII. kerület és a XVII. kerület következik, 723, illetve 678 fős plusszal. A legtöbben a belső kerületekből költöztek el állandó jelleggel. A VII. kerület mérlege több mint 1000 fővel, a VIII. kerületé több mint 800, a VI. kerületé pedig több mint 600 fővel csökkent.

– nyilatkozta Balogh László.

Elmondta továbbá, hogy a kerületek eredménye jól látszik a lakáspiacon is, hiszen a szóban forgó kerületekben lévő lakások évek óta a legnépszerűbbek közé tartoznak a piacon.

Az ingatlanpiaci helyzet sem ugyanolyan Budapesten és vidéken

Míg a vidéki városokban töretlenül szárnyal az lakáspiac, a budapesti használtlakás-piac drágulása megtorpant – hallhattuk az ATV-ben a minap.

Budapest tekintetében hiába nő a kínálat, a kereslet már nem bír lépést tartani a drágulással, így a potenciális vevők lassan kiszorulnak a piacról.

Az ingatlan.com vezető elemzője szerint a a budapesti lakáspiacra meglepő kettősség jellemző:

Hiába csökkent ugyanis a kereslet, a kínálat továbbra is nő, aminek következtében lassul a fővárosi drágulás. Az ingatlanközvetítő cég azonban megjegyezte: eltérő mértékben változott a kereslet a különböző árkategóriákban. A 20-30 millió forintos lakások iránt jócskán visszaesett, a 80-90 milliósoknál viszont nőtt az érdeklődés éves összevetésben. Igaz, a magasabb áron kínált ingatlanok kevésbé kelendőek a piacon.

Vidéken ezzel szemben általánosságban is elmondható, hogy továbbra is nagy a kereslet a használt lakásokra – az árak is folyamatosan emelkednek. Ennek a hátterében a szakértő szerint az állhat, hogy a vidéki lakásárak alacsonyabb szintről indulnak és nincs annyira nagy különbség az emberek jövedelme és az ingatlanárak között.

A címlapkép illusztráció – Fotó: Pixabay

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik