youtube
Életmód

Hátrányos helyzetű gyerekeknek mutatja be a fenntartható gazdálkodást az év agrárembere

A nyolcadik alkalommal meghirdetett elismerés fenntartható gazdálkodás kategóriájának győztese Támba Miklós.

Az Agrotrend Csoport 2014-ben alapította az Év Agrárembere kitüntető díjat azzal a szándékkal, hogy felhívják a társadalom figyelmét azokra a mezőgazdaságban tevékenykedő gazdálkodókra, termelőkre, fiatal gazdákra és kertészekre, akik önzetlenül támogatják környezetüket, társadalmi szerepvállalásuk jelentős, kiemelkedő munkájuk mellett pedig a közjóért is sokat tesznek.

A szervezők ismét tíz kategóriában keresték az Év Agráremberét, ezek az agrárinnováció, agrárgépészet, állattenyésztés, feldolgozó-élelmiszeripar, fenntartható gazdálkodás, fiatal gazda, jövő agrárszakembere, kertészet, növényvédelem és a szántóföldi növénytermesztés. Az elismerés egy egész életművet értékel, de a társadalmi felelősségvállalásban is példát mutat.

A nyolcadik alkalommal meghirdetett elismerés fenntartható gazdálkodás kategóriájának győztese Támba Miklós, a Napkori Erdőgazdák Zrt. vezérigazgatója.Az országban elsőként vezette be a magánerdő- gazdálkodásban az erdészeti szakirányítást

Egy véletlen folytán lett erdész, majd 30 évvel ezelőtt 85 taggal alapította meg a Napkori Erdőgazdák Szövetkezetét, ami később részvénytársasággá alakult – olvasható az Agrárágazat oldalán.

A cél és a munka mellett egy dolog biztosan nem változott azóta sem Napkoron: az erdészetet Támba Miklós vezeti, így ma már csaknem ezer hektáron folytat erdőgazdálkodási tevékenységet, és mintegy 15 ezer hektáron végez erdészeti szaktanácsadói munkát magán-erdőgazdálkodóknak.

Pedig erdészetben dolgozni nehéz sorsú emberekkel nehéz feladat, megtanulja az ember a család és az újrakezdés fogalmát, erejét

– fogalmazott, aki az országban elsőként vezette be a magánerdő- gazdálkodásban az erdészeti szakirányítást.

Több évtizedes kutató-fejlesztő munka után pedig a Nyírség aranyaként öt új akácfajtát állított elő kollégáival, valamint neki köszönhetően létesült az azóta is egyedülálló akácplantázs is.

Az erdő természetes velejárója a vadászat és a vadgazdálkodás

Európa egyik legmodernebb vadaskertjét álmodta meg, ahol a zárt téri nagyvadtartás mellett fácán és tőkés réce intenzív nevelésével is foglalkozik.

A Nativus Vadhúsfeldolgozó Üzeméből az éttermekbe kész vadételek, a kereskedelmi láncokon keresztül a fogyasztók asztalára pedig vadhúsokból készült szárazáru vagy újfehértói fürtös meggy- és erdeigomba-mártással kínált szuvidált készétel kerülhet.

Az erdők és vadak iránti szenvedélye mellett mindig igyekszik a közjót is szolgálni

Hosszú évek óta lát vendégül határon túlról érkező, hátrányos helyzetű és állami gondozott gyermekeket. Az általa alapított, az ország első magánerdészeti erdei iskolájában, Harangodon,  5 napos turnusokban, évről évre 800-1000 diák ismerheti meg, hogy mit tesz az erdész és a vadász a természetünkért, és mit tehetünk mi annak megóvásáért.

Az ember nem képes arra, hogy elpusztítsa a Földet. A jóisten úgysem engedné

– vallja Támba Miklós, ezért a gyerekeken keresztül szeretné a fenntartható gazdálkodásba vetett hitét korunk felnőtt társadalmához is eljuttatni.

Kapcsolódó
Néhány nap alatt lebonthatja a műanyagot egy új enzim
A most felfedezett enzim elsősorban hatékonyságában különbözik a korábbiaktól.