Mozaik

Néhány nap alatt lebonthatja a műanyagot egy új enzim

thedigitalartist
thedigitalartist
A most felfedezett enzim elsősorban hatékonyságában különbözik a korábbiaktól.

Az austini Texasi Egyetem tudósainak egy csoportja olyan módosított enzimet hozott létre, amely napok alatt képes lebontani az egyébként évszázadok alatt széteső műanyagokat – olvasható a Greendex oldalán.

Kapcsolódó
Továbbra is globális veszélyt jelent a műanyagszemét
A pandémia és a klímaváltozás még inkább a figyelem középpontjába emelte a műanyagszemét okozta válságot.

A Nature-ben megjelent tanulmányban arról írnak, hogy az új enzim képes lebontani a PET (polietilén-tereftalát) néven ismert, széles körben elterjedt műanyagokat. A globális hulladék nagyjából 12%-át kitevő anyagot a depolimerizációnak nevezett folyamat során építőelemeire bontják, melyek később újra felhasználhatók.

Hal Alper vegyészmérnök, a tanulmány egyik szerzője szerint módszerük sokkal előnyösebb a hagyományos újrahasznosítással szemben, melynek során olvasztással formázzák újra a műanyagot. Annál az eljárásnál minden újrahasznosítás alkalmával romlik a műanyag minősége, integritása. Ezzel szemben az enzimes megoldás esetében eredeti összetevőire bontják a műanyagot, melyet újra szűz műanyagként tudnak felhasználni.

Ez olyan, mintha a semmiből készítenénk friss műanyagot, azzal az előnnyel, hogy nem kell további kőolajforrásokat felhasználnunk

– nyilatkozta Alper.

A tudóscsoport 2005 óta már 19 különböző enzimet fedezett fel, melyek segítségünkre lehetnek a műanyagok újrahasznosításában. A most felfedezett enzim elsősorban hatékonyságában különbözik a korábbiaktól. A tudósok előtt álló nagy kihívás most az, hogy az enzimet alkalmassá tegyék arra, hogy az a gyakorlatban is széleskörűen felhasználható legyen.

Kapcsolódó
Környezettudatos építkezésben a jövő zálogai az ökoházak
Minél jobban kihasználjuk a természet adta energiákat, annál jobb befektetésre teszünk szert hosszútávon.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik