Életmód

Mit tehet egy átlagember a klímaváltozás ellen?

unsplash.com
unsplash.com
Minden apróság számít.

Sokan félnek tőle, és a tudósok is figyelmeztetnek, hogy a globális felmelegedés számos hatása már visszafordíthatatlan. Nincs már vesztegetni való idő. Sok kis lépés is sokat ér, így a hétköznapi emberek is tehetnek azért, hogy a felmelegedés mérséklődjön.

Kapcsolódó
Véderdőt telepítenek Szeged határában
A zöld város program keretében 2024-ig három ütemben összesen 10 hektáron ültetnek véderdőket a klímavédelem jegyében.

A pozitive.news segítségével összegyűjtöttünk most néhány olyan dolgot, amit mi is megtehetünk a környezetünk védelmében

Változtassunk az étrendünkön

A kutatások szerint a hús- és tejtermékek fogyasztásának visszaszorítása a legjobb dolog, amit az emberek tehetnek a környezetre gyakorolt ​​hatás csökkentése érdekében. Napjainkban úgy tűnik, hogy nő is a kereslet a növényi alapú ételek iránt, egyre többen keresik a vegán ételeket és recepteket.

Használjuk bölcsen az energiát

Az energia okos felhasználása a karbonlábnyom csökkentésének másik módja. Egy tudatos fogyasztó odafigyel arra, hogy mennyi energiát használ és mikor, és ezzel sokat tesz a környezetéért. Jó dolog a napenergia használata, de ha valakinek erre nincs lehetősége, már az is sokat számít, ha magunk után lekapcsoljuk a villanyt, a tv-t éjjelre kikapcsoljuk, vagy lejjebb vesszük a fűtést, ha nem vagyunk otthon. Az intelligens fogyasztásmérő felszerelése segíthet nyomon követni az energiafogyasztást.

Rövid utakon ne használjunk autót

Az autóhasználat jelentős csökkentése – különösen rövid utakon – drámai hatással lehetne a környezetünkre, ezért nagyon sokat számítana, ha az emberek a rövidebb távokra gyalog, kerékpárral vagy rollerrel mennének. A gyaloglás és kerékpározás jót tesz az egészségnek és a bolygónak is.

Hosszabb utazások esetén is érdemes megfontolni a vonatozást, buszozást.

Unsplash.com

Vásároljunk helyi, szezonális és ideális esetben bioterméket

Nem kell tudósnak lenni ahhoz, hogy tudjuk, a helyben termesztett és magas környezetvédelmi előírásoknak megfelelő szezonális termékek jobbak a bolygó számára, mint az üzletláncok fél világon átszállított termékei. Aki megengedheti magának a biogazdálkodást, ez egy megtérülő befektetés.

Vásároljunk használtan

A termékek előállítása gyakran szén-dioxid-intenzív folyamat, és értékes természeti erőforrásokat használ fel. Szerencsére ma már szinte mindent megvásárolhatunk használtan is jó minőségben, sőt az újrahasznosításnak is nagy divatja van. Így ahelyett, hogy újat vásárolnánk, vehetünk mástól, vagy meg is javíttathatjuk, felújíthatjuk a régit.

Legyen saját kertünk – akár balkonon is

Akár az ablakpárkányon, akár kiskertben a saját gyógynövények, virágok vagy zöldségek termesztése hasznos lehet. Nem csak a beporzóknak, amelyek táplálkozhatnak a növényekből, hanem nekünk is – már csak a mentális egészségünk szempontjából is. Persze a kert művelése nem szív fel sok káros anyagot. De segít újra kapcsolatba lépni a természettel, ami a kutatások szerint jót tesz mentális egészségünknek.

Kapcsolódó
Gyenesdiás az első klímabarát község
Az 1990-es évek végén az elsők között fogalmaztak meg települési környezetvédelmi programot.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik