Virágzó vidékünk

Véderdőt telepítenek Szeged határában

szeged.hu/Iványi Aurél
szeged.hu/Iványi Aurél
A zöld város program keretében 2024-ig három ütemben összesen 10 hektáron ültetnek véderdőket a klímavédelem jegyében.

Ezúttal egy önkormányzati tulajdonban lévő, egyhektáros területen kezdődött el a véderdő-telepítés, aminek leginkább azt kell megakadályozni, hogy a Szeged környéki földekről és földek felől a szálló por bekerüljön a városba – írta meg a Szeged.hu

Természetesen mellette fontos, hogy a jelenleginél sokkal jobb mikroklímát teremtenek az elültetett fát. Erre a becslések szerint négy-öt évet kell várni. Ekkorra érik el a fák azt a nagyságot, amikor már megfelelő módon hatást gyakorolhatnak a környezetükre.

szeged.hu/Iványi Aurél

Mihálik Edvin önkormányzati képviselő, a város zöld ügyeiért felelős tanácsnok ismertetőjéből kiderült, most az egyhektáros terület 80 százalékán ültetnek fákat: 1350 darab pusztaszilfát, míg a rendelkezésre álló önkormányzati terület fennmaradó 20 százalékára egy későbbi időpontban további 150 fát ültetnek.

Az erdészeti technikum oktatói a Szeged.hu kérdésére elmondták, alaposan előkészítették a korábban bérbe adott területet. Az elmúlt években itt egyebek mellett fóliáztak. A szántásnál és a faültetésnél egyaránt figyelembe vették az itt futó közműveket, a védőtávolságokat megtartották.

Kapcsolódó
Több ezer facsemetével védik a világhírű gyógytavat Hévízen
Hévízi iskolások segítségével folytatódott a Hévizi-tó körüli erdő rekonstrukciója.

Több mint egy méter mélyen felszántották a teljes egyhektáros területet, így minden esély meglehet arra, hogy az elültetett fák 90 százaléka megmaradt. Hozzátették, hogy ennél is jobb mutatókkal rendelkeznek, mert az elmúlt évben ültetett fáik 95-98 százaléka kihajtott.

A véderő-telepítések hamarosan a Jura Ipari Park melletti háromhektáros területen folytatódnak, majd ezt követően egy a Maty-ér melletti hathektáros területen fog az önkormányzat fákat ültetni.

Kapcsolódó
Véderdő telepítésével harcol a rossz levegő ellen Szeged
Szeged az egyik legszennyezettebb levegőjű város Magyarországon
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik