Virágzó vidékünk

Új erdőrezervátumot alapított a Pilisi Parkerdő

Pilisi Parkerdő
Pilisi Parkerdő
Az erdőrezervátumok olyan fokozottan védett erdőterületek, amelyeken minden emberi tevékenységet beszüntetnek az erdei ökoszisztéma zavartalan működése és annak megfigyelése érdekében.

A Pilisi Parkerdő az idei Föld Napja alkalmából egy Galgamácsa melletti területen alapította meg a Rózsakúti Üzemi Erdőrezervátumot – számolt be a hírről a Pilisi Parkerdő.

Az erdőrezervátumok úgynevezett magterületből és az azt övező védőzónából állnak, a magterület a gyakorlatilag is érintetlen, az erdődinamikai-folyamatok vizsgálatára alkalmas erdő. Magyarországon jelenleg 63 erdőrezervátumot tartanak nyilván.

A most alapított erdőrezervátum egy szép erdőterület, mely erdészeti, természetvédelmi szempontból a táj rendkívül értékes része. A nagyjából 20 hektáros magterület erdőrészleteinek faállománya több mint 140 éves. Különböző, főleg sarjeredetű cser, kocsánytalan tölgy, molyhos tölgy fafajok alkotják az erdőállomány gerincét. Változatos szerkezetű, a vegykorúvá válás útján már elindult erdőről van itt szó, mely bővelkedik holtfában és a biodiverzitás magas fokát elősegítő mikroélőhelyekben

– mondta el a Pilisi Parkerdő weboldalán Dr. Csépányi Péter, a Pilisi Parkerdő Zrt. erdőgazdálkodási és természetvédelmi vezérigazgató-helyettese.

Pilisi Parkerdő

Kiemelte, hogy szervesen kapcsolódik e területhez a Rózsakút nevű tisztás szép nagy fáival, illetve a közeli forrásból eredő kis ér, melynek vize egy kis tóban is tározódik, valamint a tisztás és az idős erdőállomány közötti fiatalabb faállományú erdőrészletek, amelyek pufferterületként övezik az idősebb fákkal borított magterületet.

Az üzemi rezervátum hálózat első elemének létrehozásával a Pilisi Parkerdő a Föld Napja alkalmából azt a nemes hagyományt folytatja, amelyet a nagy erdész előd, Kaán Károly erdőmérnök a természetvédelem területén elindított. Az üzemi erdőrezervátum hálózat célja a kutatás, a természetes erdődinamikai folyamatok vizsgálata, a biodiverzitás táji léptékű fejlesztése.

Kapcsolódó
Újra lesznek magyar őserdők: visszavadítják a hazai gazdasági állományokat
Hazánkban is található egy nagyon kicsi őserdőfolt, ez lenne az alapja a visszavadításnak.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik