Mozaik

Az elmúlt öt évben lassult a világon az erdőpusztulás

A tudósok szerint a klímaváltozás megállításának egyik legolcsóbb és leghatékonyabb módja az erdők megóvása.

Lassult a világon az erdők pusztulása az utóbbi öt évben, de a folyamat eltérően zajlik a kontinenseken, Afrikában a népességnövekedés miatt fokozódik az erdőirtás – állapították meg az ENSZ kutatói.

Az elmúlt évtizedben Dél-Amerikában – az erdőirtás egykori gócpontjában – felére csökkent a pusztulás, Európa és Ázsia egyes részein nőtt az erdővel borított felszín az ENSZ világ erdeit felmérő jelentése, a Global Forest Resources Assessment 2020 szerint.

Fák és erdők nélkül nincsen fenntartható jövő
Kulcsfontosságúak az élelmezésbiztonság, az ivóvíz, a megújuló energiaforrások és a vidéki térségek megélhetése tekintetében.

Az utóbbi öt évben tízmillió hektárnyi erdő tűnt el évente, ami csökkenést jelent az előző fél évtized évi 12 millió hektáros veszteségéhez képest.

A felmérés nem tartalmazza Amazónia tavalyi számait, amikor a bozóttüzek kiterjedt erdősávokat pusztítottak el. A kutatók szerint azonban a tendencia valószínűleg az amazóniai erdőpusztulással együtt is pozitív lett volna.

Csökkent az erdőveszteség, nőtt a védett terület és több erdőnek lett fenntartható kezelési terve

– mondta el Anssi Pekkarinen, a tanulmány koordinátora, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezete (FAO) vezető erdőgazdálkodási szakembere.

A regionális különbségek jelentősek, Afrikában romlik a helyzet, nagyon valószínű, hogy a népességnövekedés miatt

– tette hozzá.

Fotó: Pixabay

A kontinensen a Szaharától délre fekvő térségekben a legnagyobb az erdőveszteség, ahol az előrejelzések szerint 2050-re megduplázódik a népesség. Pekkarinen szerint hatékonyabb földművelési módszerekkel több erdőterületet lehetnek megmenteni.

Az embereket kis gazdaságok tartják el, a területen élők nagy tömegének az egyetlen energiaforrása a fa és a faszén. Ezen kell valahogy változtatnunk

– magyarázta.

A tudósok szerint a klímaváltozás megállításának egyik legolcsóbb és leghatékonyabb módja az erdők megóvása, mivel a fák felveszik a légkörből a szén-dioxidot, az üvegházhatást okozó gázok legfontosabbikát.

Egészségügyi és környezetvédelmi szakemberek szerint az erdők gyors fogyatkozása a fertőző betegség kórokozói – köztük az új koronavírus – terjedésének egyik fontos tényezője is, írta az MTI.

Kiemelt kép: Pixabay

100 millió fát ültetnek el a következő években Magyarországon
A megkezdett programok 3-5 év alatt 25 000 hektáros erdőterület növekedést eredményezhetnek.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik