Virágzó vidékünk

100 millió fát ültetnek el a következő években Magyarországon

A megkezdett programok 3-5 év alatt 25 000 hektáros erdőterület növekedést eredményezhetnek.

86 település részvételével indult el az Országfásítási Program, melynek keretén belül az állami erdőgazdaságok saját területeiken több mint 550 hektár új erdőt telepítenek. Mindehhez kétmillió facsemetét és csaknem 100 tonna makkot használnak fel – közölte az Agrárminisztérium az MTI-vel.

Több ezer facsemetével védik a világhírű gyógytavat Hévízen
Hévízi iskolások segítségével folytatódott a Hévizi-tó körüli erdő rekonstrukciója.

A mintaprogram célja a figyelemfelhívás mellett az erdőterület közvetlen növelése.

Nem ez az első fásítást ösztönző program, az Agrárminisztérium korábban már több hasonló programot is indított. Az erdőtelepítési támogatásokra magán földtulajdonosok és az önkormányzatok egyaránt pályázhatnak. Fásításra ajánlott területek az elhagyott honvédségi, valamint barnamezős területek, illetve az elöregedett gyümölcsösök is.

Az éghajlatváltozás kihívásaira az erdőgazdálkodás hatékony válaszokat adhat. Ez annak is köszönhető, hogy az elmúlt években az erdőgazdálkodásban paradigmaváltás történt: a klímacélok teljesítése kiemelt feladattá vált

– jelezte Nagy István agrárminiszter.

Jelenleg Magyarországon az egyetlen szénelnyelő ágazat az erdőgazdálkodás. A hazai erdők évente 4-5 millió tonna szén-dioxid egyenértéknek megfelelő üvegházhatású gázt kötnek meg, a becslések szerint az állami erdőgazdaságok által ültetett új erdők egy évtized múlva évente további mintegy 8000 tonna szén-dioxidot kötnek majd meg, így segítve, hogy tisztább legyen a levegő.

15 ezer facsemetét ültettek el a Hármas-Körös árterében
A Körös-Maros Nemzeti Park területén évek óta zajlanak az erdősítési, erdőfelújítási munkálatok.

Az elmúlt tíz évben csak az állami erdőgazdaságok 450 millió facsemetét ültettek el, és 9500 tonna makkot vetettek az erdők fenntartása során. A megkezdett programok 3-5 év alatt 25 000 hektáros erdőterület növekedést eredményezhetnek, és megközelítőleg 100 millió új fa ültetését jelentik.

Kiemelt kép: Pixabay.com

A szuperhős, akinek 240 millió fa fűződik a nevéhez
A természet meggyógyítja önmagát, éppen csak abba kellett hagyni az elpusztítását.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik