Mozaik

440 millió fát ültet Írország 2040-ig

Hatalmas újraerdősítési programba vág bele Írország az éghajlati válság kezelése érdekében, írja a Treehugger.

Az 1920-as években Írországot még 80 százalékban erdő borította, azonban ez a szám drasztikusan 1 százalékig csökkent. Az emberek olyan döbbenetes mértékű pusztítást vittek véghez az országban, amihez nincs fogható egész Európában.

10 millió fa mozgalom: csak faültetéssel menthetjük meg a Földet
Ha mindenki elültet egy fát, talán nem lesz gond.

Az ország egy ideje már lassan növeli erdőterületét. Az erdőgazdálkodásért felelős állami szerv 2012-es becslése szerint Írország erdőterülete 731 650 hektár volt, vagyis a földterület 10,5 százaléka, de még jelentősen elmarad az európai átlagtól, ami 30 százalék.

Mivel a fák döntő szerepet játszanak az éghajlati válság leküzdésében, felmerül a kérdés, vajon mit tegyen egy ország, ahol kevés a fa?

Természetesen ültet. Az Irish Times jelentése szerint a következő két évtizedben Írországban évente 22 millió fát fognak ültetni, összesen 440 millió új fát 2040-re. A részletek kidolgozása jelenleg is zajlik.

Írország terve nem csak a fákra vonatkozik, az elektromos járművek számát is növelni akarják a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése érdekében.

A faültetés tervére a gazdák nem reagáltak túl lelkesen, hiszen az erdősítésre irányuló kezdeményezés bizonyos földhasználat-változtatásokat igényel;  a gazdálkodóknak földjeik egy részét ki kell jelölniük fásításra.

Egyes szakemberek is tiltakoznak, szerintük az ember nem jól ültet fát, így a természetre kellene bízni a dolgot. Azt a megoldást javasolják, hogy a gazdáknak fizetni kéne, de nem azért, hogy fát ültessenek, hanem azért, hogy bizonyos területeken ne ültessenek semmit, lehetővé téve azt, hogy a természet maga dolgozzon.

Az emberekben van egyfajta kényszer. Nem hagyjuk, hogy a természet tegye a dolgát. Látunk egy helyet, amit a természet helyrehozott, és azt gondoljuk, hogy ez cserjés és puszta, és máris szabályozni akarjuk, míg ha csak egyszerűen hagynánk, az erdő maga elvégezné a dolgát

– fogalmazott Pádraic Fogarty, az Irish Wildlife Trust szakembere.

Valószínűleg igaza van. De figyelembe véve azt a sebességet, amellyel az ember pusztít, a kérdés az, hogy megengedhetjük-e a természetnek a luxust, hogy a saját tempójában dolgozzon?

Minden végzős diáknak kötelessége 10 fát ültetnie a Fülöp-szigeteken
A kezdeményezés fenntartása egy generáció alatt 525 milliárd új fa ültetését jelentené.

Kiemelt kép: iStock

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik