Mozaik

Egy nap alatt 250 millió fát ültettek el Etiópiában

Több mint 200 millió fát ültettek el egyetlen nap alatt Etiópiában - adta hírül a BBC News.

A hétfői faültetéssel a szárazság sújtotta kelet-afrikai ország ellensúlyozni akarja az erdők kivágásának hatásait és a klímaváltozást, írja az MTI.

Az Abiy Ahmed kormányfő vezette projekt megvalósításának idejére számos közintézményt és iskolát bezártak, hogy minél többen részt vehessenek a faültetési programban.

Az ENSZ adatai szerint a 20. században Etiópia területének 35 százalékát borították erők, ez azonban négy százalékra zsugorodott a 2000-es évekre.

A faültetést az országban mintegy ezer helyszínen végezték. Illetékesek számolták, hogy hány facsemetét ültetnek el.

15 éve facsemetével köszöntik az újszülötteket Szobon
2004-ben kezdődött az akció az akkori polgármester ötletére.

Getahun Mekuria innovációs és technológiai miniszter hétfői Twitter-üzenete szerint már közel 250 millió fát ültettek, és a programnak még nincs vége.

A kormányzati program célja négymilliárd fa ültetése az év végéig.

Illetékesek szerint a 250 millió fa elültetése világrekord. A Guinness rekordok könyvében India tartja az egyetlen nap alatt elültetett fák rekordját több mint 50 millió fával, amelyet 800 ezer önkéntes ültetett el 2016-ban a dél-ázsiai országban.Az etióp program bírálói szerint Abiy miniszterelnök a zöldítési kampányt arra használja fel, hogy elvonja a közvélemény figyelmét a kormány előtt álló kihívásokról, köztük az etnikai konfliktusokról, amelyek mintegy 2,4 millió embert kényszerítettek otthonaik elhagyására – olvasható a BBC hírportálján.

Egymillió növény lesz a világ első erdővárosában
A 175 hektáron elterülő erdővárosba akár harmincezren is beköltözhetnek majd.

Kiemelt kép: iStock

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik