Életmód

Véderdő telepítésével harcol a rossz levegő ellen Szeged

Pixabay
Pixabay

A szegedi önkormányzat februári közgyűlésén fogadta fogadta el azt a hároméves programot, amely a város levegőminőségén szeretne javítani – írta meg a szeged.hu.

Szeged az egyik legszennyezettebb levegőjű város Magyarországon. A közlekedésből és a fűtésből származó szállópor nehezen tudja csak elhagyni a várost, ráadásul, az is nehezíti a helyzetet, hogy Szegedet szinte kivétel nélkül mezőgazdasági területek veszik körbe, ahonnan szeles idő esetén nagy mennyiségű por jut a városba.

Ezért az idei évtől kezdődően a város önkormányzat több éves, ütemezett véderdő-telepítési programot indít.

Kapcsolódó
Tovább "zöldíti" a szegedi paneleket a graffiti művész
Ezúttal a ludak, a lúdtoll és az ősz lett a főszereplő.

Az első ütem első része márciusban indul. Kiskundorozsmán, a Mester utca 24. számú ház mögötti területtől megkezdődik a telepítés. A kéthektáros területből még fennmaradó kisebb részen őszig kapnak időt a bérlők, hogy elköltözzenek, ezért itt csak ősszel folytatódik a telepítés

– nyilatkozta a portálnak Mihálik Edvin, a Zöld Város Programért felelős tanácsnok.

Jövőre a második ütemmel folytatódik a program. Ennek keretében a Jura Ipari park közelében 6500 négyzetméternyi legelőt és a Szillér–Baktó–Fertő főcsatorna melletti több mint hétezer négyzetméteres területet telepítik be véderdővel. 2024-ben, a harmadik ütemben valósulhat meg a Maty-éri evezőspálya keleti oldala melletti, erdőtelepítésre alkalmas, hat hektáros rész fásítása.

A tanácsnok elmondta azt is, hogy a programot 2024 után is folytatni szeretnék, ezért jelenleg is vizsgálják erdészeti szempontok alapján, mely területek jöhetnek még szóba a későbbi telepítésekhez.

Kapcsolódó
Egymillió dollárból enyhítené a nyári forróságot Szeged
Egy pályázaton indult el a város, ahol többek között a klímaprobléma megoldására keresnek ötleteket, terveket.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik