Életmód

Annyit kerékpároznak a hollandok, mintha 54 millió fát ültetnének

A rengeteg kerékpározás nem csak a környezetnek tesz jót, de a számítások szerint átlagosan hat hónappal a hollandok életét is meghosszabbítja.

Ha kerékpározás, akkor Hollandia: a hollandok egyértelműen világelsők a biciklizésben, így nem is csoda, hogy náluk több a kerékpárok száma mint a lakosságé, írja az Euronews.

A biciklizés hatása a klímaváltozás megfékezésére pedig jelentős, hiszen már napi hét kilométernyi biciklizés is egy kiló szén-dioxidot spórol meg egy ember, ennyit bocsátana ki ugyanis egy autó ugyanezen a távon.

Újrahasznosítás mesterfokon: Nespresso hüvelyekből készítenek biciklit
Ki mondta, hogy a kávé nem tudja megváltoztatni a világot?

Az ENSZ Környezetvédelmi programja szerint a hollandok kerékpározási szokásaikkal és a letekert mennyiséggel annyi szén-dioxid kibocsátást kerülnek el, ami 54 millió fa ültetésével ér fel évente. Ez többek közt annak tudható be, hogy minden negyedik utazást biciklivel bonyolítanak le.

A holland kormány óriási bicikliút-hálózatot épített ki, és folyamatosan hirdeti a biciklizés egészségügyi előnyeit, a rengeteg kerékpározás ugyanis nem csak a környezetnek tesz jót, de a számítások szerint átlagosan hat hónappal a hollandok életét is meghosszabbítja.

Egy olasz kisvárosban fizetnek azért, ha kerékpárral járnak a helyiek munkába
Hasonló kezdeményezés volt már Párizsban és Koppenhágában is.

Gazdaságilag is kézzelfogható nyoma van a biciklizés ilyen szintű rutinjának: a nemzeti bruttó össztermék 3 százalékát takarítják így meg évente. Sőt, a biciklizéssel még pénzt is lehet keresni, a munkáltatók ugyanis adómentes juttatásokat adhatnak azoknak a dolgozóiknak, akik biciklivel járnak munkába.

Az egész világot nézve a közlekedés és a szállítmányozás a legnagyobb üvegházhatású gázkibocsátó, ez felelős a kibocsátott szén-dioxid negyedéért. A légszennyezettség pedig a WHO szerint 3,7 millió korai halált eredményez minden évben – Európában ez az arány lassan a félmilliót közelíti.

Csodás látvány a Tiszán átívelő bicikliút hídja
200 műfecskefészket is elhelyeznek a hídon.

Kiemelt kép: Pixabay.com

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik