Életmód

Faültetéssel fújt ébresztőt a klímaharcban egy anya és a fia

Céljuk, hogy egyre több ember ismerje fel a környezetvédelem fontosságát.

A klímaválságról, világunk ,,haldoklásáról” egyre többet hallani, olvasni, de a legtöbb ember, bár nem érzéketlen a téma iránt, nem hisz abban, hogy ő elegendő lenne a tényleges változások beindításához.

Stromajer Andrea és kisfia eldöntötték, hogy akárhogy is, de megpróbálnak kísérletet tenni arra, hogy felébresszék a hozzájuk hasonló gondolkodású családokat.

Szeretjük a természetet, az állatokat, a fákat. Ahogy napról napra egyre jobban tudatosul bennünk az emberi tevékenységek okozta környezeti pusztítás és azok következménye, úgy növekszik bennünk az aggodalom a jövő miatt. Még mielőtt kialakulna a klímadepresszió, ami hiszem, hogy alapvetően a tehetetlenségből fakad, úgy döntöttem megpróbálunk valamit tenni, valami olyat amit a 9 éves kisfiammal együtt tehetünk, amit ő is megért, amit ő is élvez. Azt látjuk, hogy az emberek körülöttünk nagyon nehezen mozdulnak. Vagy azért, mert nem hiszik el, hogy tényleg nagy baj van, vagy azért mert úgy gondolják, nem kicsiben kell orvosolni ezt a kérdést vagy éppen ezért ők nem elegendők és várnak a központi intézkedésekre

– mondta el Andrea a Sokszínű Vidék kérdésére.

Ezért indították el teljesen alulról építkezve azt a civil kezdeményezést, melynek célja, hogy bizonyítsa, mindannyian képesek vagyunk tenni a globális felmelegedés ellen, sőt kötelességünk is. Céljuk, hogy gyerekeinknek példát mutatva apró, de fontos lépésekkel váljon tevékeny részévé ennek a klímaharcnak, miközben igyekszik megmutatni és a gyerekeknek megtanítani azt, hogy csakis a természettel összhangban és együttműködve létezhetünk.

Fotó: Stromajer Andrea

Az Ébredj! mozgalom első faültetésen több száz család vett részt, s a nyári indulás óta a mozgalomhoz csatlakozottak száma is jelentősen megnőtt, ami azt jelzi, az akarat sok emberben él, csak egy kis bátorítás, összefogó erő hiányzik.

Szeretnénk kicsit változtatni a szemléleten, megmutatni, hogy másképp is lehet. Igyekszünk minél több fát ültetni, de emellett szemetet is szedünk, valamint most dolgozunk egy kampányon, ami a gyerekeken keresztül megszólítja a szülőket, s arra biztatja őket, hogy cselekedjenek a saját környezetükben, mert ezzel példát mutatnak másoknak és elindul egy tényleges változás. Ha mindenki csak két embert mozgósít és aztán az is kettőt, akkor rövid idő alatt nagyon sokan leszünk és a megtett lépések eredményei kerület majd város és aztán országos szinten is érzékelhetővé válnak

– tájékoztatott Andrea.

Mi leraktuk a kocsit (egy héten 2 alkalommal használjuk bevásárláskor), abbahagytuk a húsfogyasztást, kiiktattuk a vegyszereket az életükből. komposztálunk, csökkentjük a fogyasztásunkat, kisállat lakokat telepítettünk a kertbe, fákat ültetünk. Nem akarunk olyat kérni, amit mi magunk nem teszünk meg.
Hiszek benne, hogy minden csak felfogás kérdése. Ha például úgy fognám fel, hogy az autó letétele mennyire nehezíti az életünket, akkor a váltás keserves lenne. Ellenben ha úgy fogom fel, hogy egy fantasztikus kaland a 9 éves fiammal együtt rollerozni, vagy felülni a villamosra, s a dugó nélküli, stresszmentes helyzetben beszélgetni akkor egy fantasztikus élménnyel gazdagodom.

– mesélte az édesanya.

Szerencsére a mozgalomhoz egyre több ember csatlakozik. Szakemberek, lelkes állat -és természetvédők, ismert emberek álltak melléjük, de együtt dolgoznak Famentőkkel, mint Börzsei Bence, és csatlakozott hozzájuk az eredetileg favágóból lett famentő Tasi Roland is, aki egyik napról a másikra döntötte el, hogy nem vág ki több fát.

Nemrégen egy 14 éves, igen elhivatott fiatalember is felvette a mozgalommal a kapcsolatot. A váncsodi Borbély Szabolcs azt szerette volna tudni, milyen lehetőségek lennének faültetésre.

Ő a négy testvér közül a legkisebb, apukája egyedül neveli. Megkeresett minket, mert aggódik a jövő miatt, haragszik a felnőttekre, mert a pénzéhség és hatalommámor uralja a világot és eközben elpusztul minden, ami érték, többek között az Ő és a hozzá hasonló korúak élete. Egyedül, 3 nap alatt leszervezte, hogy Váncsod-on ültethessünk. Beszélt a polgármesterrel, szerzett területet, termőföldet, lebeszélte a művelődési házzal, hogy készítsenek plakátot, hogy minél többen értesüljenek az eseményről, felhívta a barátait, hogy elmesélje nekik miért is fontos mindez és beszervezze őket

– összegezte a fiúcska történetét Andrea.

Persze a sikerhez hozzátartozott, hogy a település is pozitívan fogadta a kezdeményezését, így lett egy terület faültetésre, és egy másik faiskola számára, és október 5-én sor is került a faültetésre.

Fotó: Stromajer Andrea

A mozgalom mindenhova elmegy az országon belül. Szeretnének közösséget is építeni, szeretnék elérni, hogy egyre több embernek változzon  a szemlélete. Megmutatják hogyan kell ültetni, gondozni.

Az elültetett fák karóira szívesen felírjuk az ültető nevét is, hiszen így egy kicsit mindenki magáénak is érezheti a fát. Reméljük, ez egyfajta plusz kötődést is eredményez, s talán a kisfiú vagy kislány, aki segít az ültetésben, visszajár majd, hogy megnézze, hogyan cseperedik a fácskája

– mondta el Andrea.

Szabolcs nem csak Váncsodon szervezett faültetést. Lelkesedésének hála novemberben 20 további településen is sor kerül faültetésre iskolákban, óvodákban, egyéb területeken. Váncsod, Szentpéterszeg, Bojt, Bedő, Nagykereki, Pocsaj, Berettyóújfalu, Püspökladány, Csökmő, Hajdúbagos, Debrecen, Hajdúszoboszló, Kaba, Sáránd, Derecske, Tetétlen, Álmosd, Magyarhomorog, Körösszakáll, Mikepércs településeken szívesen látják mindazokat, akik ültetnének, szemetet szednének, vagy bármilyen módon tennének valamit a környezetért.

Fotó: Stromajer Andrea

Az Ébredj! mozgalom kezdetben önfinanszírozású volt, most non-profit szervezetként működik. Együttműködnek a Jane Godall Intézettel, a Duna-Ipoly menti Nemzeti Parkkal, a Pilisi Parkerdővel. Számos művész is csatlakozott hozzájuk és ment velünk ültetni, így Papadimitriu Athina, Kirschner Péter (Bródy zenekar és Müller Péter Sziámi zenekarok tagja) és Dorogi Péter, az Intim Torna Illegál együttes tagja.

Bízom benne, hogy egyre többen csatlakoznak hozzánk vagy hiszik el, hogy a kicsiben cselekvés ha elegen vagyunk, egyenértékűvé válik a nagy cselekedettel. Nem szabad várnunk. A gyermekeink élete a tét.  Hisszük, hogy a kis lépések is nagy dologra képesek

– mondta Andrea.

Fotó: Stromajer Andrea

Facebook oldalukhoz bárki csatlakozhat, aki szívén viseli környezete sorsát, aki pedig segíteni szeretne, hogy minél több fát ültethessenek, az a honlapjukra kattintva ,,vásárolhat” fát, amit elültet a közösség.

Kiemelt kép: Stromajer Andrea

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik