Életmód

Vastapssal ünnepelte a tömeg Jane Goodall-t a Szigeten

Tízperces előadást tartott a budapesti Sziget Fesztiválon Jane Goodall, a környezetvédelem világhírű nagyasszonya.

A Föld legismertebb főemlőskutatója beszéde legelején csimpánznyelven köszöntötte a fesztiválozókat, majd arról beszélt, tízévesen döntötte el, hogy Afrikába fog költözni, ahol állatokat tanulmányoz majd, de mindenki kinevette őt, mert nem volt pénzük, Afrika egy távoli ország, ő pedig kislány volt.

Édesanyja ugyanakkor úgy szólt hozzá,

ha nagyon szeretnéd, akkor nagyon keményen kell dolgoznod, és élni minden lehetőséggel.

Szerencsésnek érzi magát, mert élete során az emberhez leginkább hasonló állatokkal, a csimpánzokkal foglalkozhatott, és egyre inkább megismerhette a viselkedésüket.

MTI/Balogh Zoltán

Mint fogalmazott, a csimpánztársadalomban is vannak jó illetve rossz anyák, ahogy az embereknél is. 60 éven át tanulmányozta a majmokat, akik ugyanúgy tudnak szeretni, mint mi.

1986-ban egy konferencián tudta meg, hogy a csimpánzok élőhelye veszélyben van, az esőerdőket kiirtják. Ekkor érezte úgy, hogy tennie kell valamit.

Ebben az időszakban nemcsak az afrikai állatokról tanultam meg nagyon sokat, hanem azokról az emberekről is, akik rendkívüli szegénységben élnek a földrészen. Rájöttem, hogyha nem segítünk az embereken, akkor nincs esélyünk megmenteni a csimpánzokat sem

– fogalmazott.

MTI/Balogh Zoltán

Amikor fiatalokkal találkozik, nem csodálkozik azon, hogy reményt látnak a jövőben. Ezért is indított programot a fiataloknak Magyarországon, és ma már világszerte 16 országban működik.

Ez az én reményem a jövőt tekintve. Azok a fiatal emberek, akik megértik a problémákat és van erejük, hogy megváltoztassák a világot

– mondta.

Hozzátette azt is, csak akkor van esélyünk megmenteni a Földet, ha összefogunk.

A tömeg beszéde közben többször is vastapsban és üdvrivalgásban tört ki.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik